Община

Велико Търново отбеляза Димитровден

„26 октомври 1185 година е сред най-светлите дати в хилядолетната българска история. Въстанието на братята Петър и Асен е сред най-големите извори на националната ни гордост. Това велико събитие не е само свободата ни, а стои в основата на издигането на България като имперска сила през Средновековието, а Велико Търново като военен, политически, културен и  духовен център, а търновската патриаршия се нарежда сред петте най-авторитетни църкви в света“. Това каза в празничното си слово кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по повод днешния Димитровден. Той пожела здраве на всички присъстващи и ги призова да продължават да спазват традициите, и да ги предават на своите деца.

Кметът акцентира и върху друг важен фактор – вярата. „При въстанието на Петър и Асен българският народ преоткрива силите си, обединява се и извоюва свободата, а вярата в Бога и закрилата от св. Димитър дават много силен тласък и смелост на предците ни. Изводът е, че силната вяра винаги е била сред корените, сред най-здравите опори и народът ни се е справял с всяка трудност и изпитание, колкото и мрачно да е изглеждало настоящето. С вяра, разум и знание можем да се справим и днес, когато изпитанието е за целия свят“, завърши Панов. Той поздрави всички именици, строителите с професионалния им празник, архитектите, инженерите, конструкторите и всички хора, ангажирани в строителството. Приветствие отправи и Ина Минчева-Кърджилова, председател на Строителната камара във Велико Търново.

Празникът Димитровден във Велико Търново започна със света литургия в църквата „Успение Богородично. След това литийно шествие с иконата на св. Димитър се отправи към църква-музей „Св. Димитър Солунски“. Бе отслужен благодарствен молебен от отец Марин, осветени бяха знамената и курбанът за здраве за Деня на строителя. Фолклорна програма бе с участието на ПФА „Искра“. Прожектиран бе и на филм, посветен на въстанието на Петър и Асен и изграждането на храма. Програмата се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Велико Търново, МДТ „Константин Кисимов“, СНЦ „Търновци“, Великотърновска Света митрополия, НВУ „Васил Левски“.