Денят Община

Велико Търново отбеляза годишнината от обесването на Апостола

С литературно-музикалната композиция „Поклон, Апостоле!“ в изпълнение на Павел и Милка Люцови започна отбелязването на 145-та годишнина от обесването на Васил Левски. Двамата членове на клуб „Млад възрожденец“ представиха значими моменти от живота и делото на Апостола на свободата, чрез някои от най-обичаните литературни произведения, посветени на националния герой. Слово пред паметника на Апостола поднесе Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“. В него той подчерта, че навръх Сирни заговезни е редно да поискаме прошка от Дякона. Неговите завети, неговата идеология е недооценено национално богатство, сподели с търновската общественост Василев. „Благодаря ти, Апостоле, че преди повече от 145 години ти начерта пътя, по който да вървим, остава само да го следваме. Ние не бива да губим вяра в себе си”, каза още в словото си председателят на общобългарския комитет.

Заупокойна молитва отслужи Давид Йовчев, след което с военен ритуал, венци и цветя на признателност поднесоха кметът Даниел Панов, областният управител Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, институции, сдружения и граждани.

Събитието организираха Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общински комитет „Васил Левски” и митрополията.