Денят Община

Велико Търново и селищата в общината отбелязаха Гергьовден

По традиция, на 6 май – Ден на храбростта и Празник на българската армия, бе отдадена признателност към българското войнство. Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов поднесоха венци и цветя на паметника „Майка България“, на бюста на бележития българин и търновец ген. Сава Муткуров и на Арката на генералите.

Фолклорният празник „Светъл ден – Гергьовден“ събра малки и големи в парк „Дружба“. За настроението се погрижиха Фолклорен колектив „Плетеница“ и танцов състав „Надежда“ при Читалище „Нива-1898“ – с. Балван.

На Гергьовден е храмовият празник на църквата „Свети Георги“ във Велчево. Празнува и цялото село. Поднесени бяха цветя на паметника на Велчо Джамджията и на паметната плоча на загиналите във войните. Осветен бе празничен курбан, раздаден на жителите и гостите на Велчево.

Празнично бе и в Арбанаси навръх Гергьовден. Рано тази сутрин портите на всички къщи бяха окичени с цветя. В двора на средновековната църква музей „Св. Георги“ бе украсена гергьовска люлка, а св. Георги бе посрещнат на бял кон. Хоро поведоха талантливите деца от Фолклорен ансамбъл „Болярче“.

През целия ден днес църквата „Св. Георги“ беше отворена за безплатни посещения. Храмът е построен в средата на XVII век, а стенописите са от ранния XVIII век.

Празникът бе организиран от Народно читалище „Иларион Драгостинов – 1897“ и Регионален исторически музей.