Денят Община

Велико Търново и Нахчъван вече са побратимени

Договор за побратимяване между Велико Търново и Нахчъван подписаха днес кметът инж. Даниел Панов и посланикът на Азербайджан – Н. Пр. Наргиз Гурбанова. Той е за взаимно сътрудничество в областта на образованието, културата, туризма иикономиката.

Град Нахчъван е с 5 000 – годишна история и е известен с богатото си културно-историческо наследство. Той е един от водещите търговски, занаятчийски и културни центрове на Изтока, като е административен център на Нахчъванската автономна република в Азербайджан.

Между Велико Търново и бившата съветска република се развиват активни отношения през последните 3 години. През 2016 г. с финансовата помощ на фондация „Гайдар Алиев” бе реализиран проектът за реставрация и консервация на хълма Трапезица, ръководен лично от първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева.

Кметът благодари на Н. Пр. Гурбанова, че е била активен посланик на доброто сътрудничество и партньорство през последните три години.  И припомни, че още през 2014 година  е имало делегация у нас, с която се е обсъдила възможността за добро взаимодействие между България и Азербайджан.

„През 2015 година пристигна и делегация начело с президента Гайдар Алиев. Презентация в Министерски съвет направих тогава на Велико Търново. И стана ясно, че можем да си сътрудничим в областта на културно-историческото наследство и паметници на културата. През 2016 година от фонда „Гайдар Алиев” получихме одобрение за финансиране на консервация и реставрация на крепостта „Трапезица”.

След официалната част по подписването на партньорския договор днес, бе открита и изложба пред Факултета по изобразителни изкуства със снимки от основните туристически дестинации в държавата със 100-годишна история, както и в Нахчъван.

Кремена Крумова – Попова