Община

Велико Търново е център на честванията за 140-годишнината от Търновската конституция

Програмата за Националните чествания на 140-годишнината от свикването на Учредителното събрание и създаването на Търновската конституция, чиито център ще бъде именно Велико Търново, обяви днес в музея „Учредително събрание” председателят на парламента Цвета Караянчева. Редица съпътстващи събития през следващите два месеца е подготвил инициативният комитет, сред тях – концерти, изложби, състезания за дебати. Навръх 16 април във Велико Търново ще се проведе изнесено заседание на парламента, а в същия момент – със заповед на просветния министър, във всички български училища ще се проведе урок за Конституцията. Кметът Даниел Панов внася две предложения към народните представители от региона, които да бъдат депозирани в парламента. Първото е 16 април да бъде обявен за официален празник в страната, а второто – на Велико Търново да бъде присъден статутът „Историческа и духовна столица на България”.

Годишнината е безспорно голямо събитие, не само за Търново, но и за цялата страна, подчерта Караянчева. Ето защо с различни инициативи ще бъде отбелязана датата тази година. „Ние решихме, че 140-годишнината трябва да бъде годишнина на гражданите, за да научат повече за Търновската конституция и парламентарния живот в страната”, коментира председателят на НС.

Програмата ще бъде открита на 5 февруари с концерт на Софийска филхармония в зала „България” в столицата. На 10-ти същия месец в парламента ще има Ден на отворените врати за всички граждани, които ще могат да видят оригинала на първата българска конституция и дневниците на Учредителното събрание, предоставени от Държавна агенция „Архиви”. Вече из страната пътува мобилна изложба с документите, която ще бъде представена във всички областни градове. За да бъдат ангажирани и младите хора, в партньорство с МОН ще бъде проведено състезание по дебати, заключителният му кръг ще се проведе в Пленарна зала в НС. На 16 април депутатите ще заседават в музея „Възраждане и учредително събрание”, където ще бъде предоставена думата на председателите на парламентарните групи на всички представени партии. В същия час в цялата страна ще се проведе „Урок по конституция”, за който е изготвена специална презентация, която ще бъде предоставена на преподавателите във всички български училища. Венци и цветя на признателност ще бъдат поднесени на паметника „Майка България”, а Националният гвардейски оркестър ще поднесе представлението „Искри”. Вечерта ще завърши с тържествена заря проверка, а специален подарък от името на кмета Даниел Панов за всички жители и гости на града ще бъде аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина”.

На 15 април старата столица ще е домакин на голяма научна конференция за Търновската конституция и действащия основен закон, в която ще участват водещи историци и юристи. Същия ден ще бъде открита и изложба „Дневниците на Народното събрание” в Читалище “Надежда”. След това в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде представена изложбата, посветена на изработването и подписването на Търновската конституция. В историческата сграда ще се проведе и тържествено заседание на Конституционния съд на Република България,
Редица събитие по повод годишнината на Търновсската конституция ще организира и нашият музей.

„Предложението 16-ти февруари да бъде обявен за официален празник, а градът да получи статута „Историческа и духовна столица на България”, не е израз на местен патриотизъм. Търново и всички Велико Търновци го заслужават. Този статут е символ, че ние тачим нашата история, гордеем се с предците си и трябва да продължим техните дела”, категоричен бе кметът Даниел Панов.

В Инициативния комитет влизат кметът и председател на Сдружението на общините в България Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, Нейко Генчев – общински съветник, собственик на издателство “Фабер” и председател на Институт за приложна музеология, проф. д.и.н. Милко Палангурски – историк  и преподавател във ВТУ, Веселка Коева – адвокат и член на Висшия адвокатски съвет, Йордан Цветанов – адвокат, председател на УС на Фондация “Център за обучение на адвокати Кръстю Цончев”, д-р Иван Църов – директор на Регионален исторически музей – Велико Търново, проф. д-р Пламен Павлов – историк и преподавател във ВТУ, почетен гражданин на В. Търново, проф. д-р Хитко Вачев – археолог, Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет, бриг. генерал Пламен Богданов – началник на Национален военен университет “Васил Левски”, проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, Даниела Минева – председател на Адвокатски съвет към Великотърновска адвокатска колегия и д-р Иван Александров  – директор на Регионална библиотека “Петко Р. Славейков”.