Икономика Поминък

Велико Търново е приоритетен за фермерския пазар на биопроизводителите

Велико Търново е сред приоритетните градове за екипа на Българска асоциация „Биопродукти” за организиране на фермерски пазари през 2018 година. Това съобщи за Общинското радио Албена Симеонова,  председател на Управителен съвет на организацията.

„Имаме десетки производители във вашия регион на плодове, сокове, вино, мед, билки, гъби, които могат да се включат в базарите. И в най-скоро време ще търсим вашия кмет за съдействие при организирането им”, заяви тя.

Фермерските пазари са най-доброто решение малките, средни и фамилни производители да са по-близо до хората, да предоставят качествена и здравословна храна, и добавената стойност да остава за тях, а не за големите вериги магазини, посочи още Симеонова. Тя призова всеки, който е загрижен за доброто си здраве да избира български биопродукти, защото те са естествени, вкусни, а чрез произвеждането им се създава заетост.

От Българска асоциация „Биопродукти” искат повече средства за биопроизводителите. Искат тотално да се промени и политиката по отношение развитието на фермерите. Помощите да ги получават малките, средните и фамилните стопани, които живеят по селата, не прекаляват с пръсканията, опазват биоразнообразието и произвеждат здравословни продукти.

„Защото по Програмата за развитите на селските райони има земеделци, които получават пари, а те не живеят в селата. Така средствата не остават там. По една от мерките за преработка – стимулират се само едрите фермери и утвърдените на пазара, такива които имат повече от 15 души персонал и прочие. Това не позволява на един малък производител да направи нещо за себе си, като пекарна например, ако отглежда зърно. Доста е изкривена политиката по мерките. Допусна се и обезлюдяване на селата. В по-голямата част от страните в Европа не е така –  имат хубав финансов инструмент за подпомагане преработването на продукти в собствената ферма”, обобщава ситуацията в сектора Албена Симеонова, председател на УС на Българска асоциация „Биопродукти”.

Кремена Крумова – Попова