Община Социални дейности

Велико Търново домакинства тридневен национален социален форум

Велико Търново е не просто историческата и духовната ни столица. Ние имаме и много добре разлита социална мрежа за услуги. Това каза в приветствените си думи заместник-кметът на общината Снежана Данева – Иванова при откриването на третата национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините. Домакин на тридневния форум е Велико Търново. „Благодаря и на всички вас – експерти и институции, които живеете с болките на хората и търсите решение за проблемите им. А с това правите и средата, в която живеем, по-достъпна и добра”, сподели още Снежана Данева.

В момента в община Велико Търново функционират 30 социални услуги, финансирани от държавата. 14 от тях са за деца и в тях работят повече от 125 служители. Финансираните от общинския бюджет услуги са 54, с над 150 работещи в тях. Превес имат услугите за пълнолетни, хора с увреждания и възрастни.

430 души е капацитетът на Домашния социален патронаж. Към него функционира и звено за услуги в домашна среда. 34 са клубовете на пенсионера и инвалида в община Велико Търново.От години се радваме и на една иновативна наша услуга – Центровете за работа с деца и младежи в малките населени места, където вече работят 20 уредници. И при нас приоритетни са услугите в домашна среда, разказа пред участниците в националния форум Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново.

Утре дискусионните форуми продължават. Очаква се в пленарните сесии преди обяд и след обяд участие да вземат заместник-министрите на труда и социалната политика Лазар Лазаров и Зорница Русинова.