Култура Община

Велико Търново домакинства Национална кръгла маса за правните перспективи на града като историческа и духовна столица

Национална кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“ събра във Велико Търново водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство.

Форумът бе открит от кмета инж. Даниел Панов. Той припомни, че инициативата за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на страната е започнала преди 4 години„ Тогава група съмишленици, в това число и аз, започнахме да работим по този въпрос. Във връзка с 140-годишнината от приемането на Търновската конституция направихме много срещи с Народното събрание, което също прегърна инициативата. Велико Търново има нужда от този статут. Днес темата е свързаната със законовата форма, в която трябва да бъде облечен. Той е важен за развитието на града, на туризма, на икономиката и за опазването на културно-историческото ни наследство“, допълни Панов.

Заместник- кметът Нейко Генчев обясни, че статутът не е просто празен етикет без съдържание. Благодарение на него интересът към града е нараснал с над 40% в изложенията. Получено е и предложение от Европейската организация на Средиземнорските държави Велико Търново да се включи на втори етап в проект за влизане в системата за сертификация „ Биосфера“. На третия етап на същия проект ще бъде отпуснато и финансиране в размер на 2.5 млн. евро. Той уточни, че в града има 850 паметника на културата. За сравнение във Верона те са едва 4.

Конституционните съдии доц. д-р Борис Велчев и чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов предложиха Конституционния съд на Република България да бъде преместен във Велико Търново, а в отговор на идеята им кметът Даниел Панов ще отправи предложение към Общинския съвет за отделянето на 5 декара земя на територията на бившето Военно училище за построяването на подходяща за целта сграда.

В кръглата маса участваха и трима известни историци от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Проф. д-р Пламен Павлов разгледа темата „Вековната идея за Търново като столица на България през различните исторически епохи“. Колегата му проф. д-р Петко Петков коментира въпроса „Историческа обосновка за конституционно присъствие на Велико Търново“, а  проф. д-р Милко Палангурски коментира аспектите на „Търновска книжовна школа и съвременния университетски център“.

„ С голям интерес изслушах всички изказвания на участниците в кръглата маса, особено съм впечатлен от думите на проф. Атанас Семов. Гордея се с това, че съм внук на цар Фердинанд, гордея се, че носих титлата княз Търновски. Подкрепям изцяло идеята за правен статут на Велико Търново като историческа и духовна столица, както и това важни държавни институции да имат седалище тук. Този статут не трябва да има само символно значение, а с общи усилия идеята да бъде реализирана административно“, сподели по време на кръглата маса Симеон Сакскобургготски.

Председателят на сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ адвокат Йордан Цветанов  благодари на всички участници в кръглата маса и подчерта, че в тях вижда голям потенциал. Той ще се увеличи и от останалите проявили желание да станат членове на учреденото преди половин година сдружение. Цветанов изрази увереност, че статутът на Велико Търново на историческа и духовна столица ще бъде записан в Конституцията, а приемането на специален закон за града ще позволи да се опазва и развива неговото наследство и да се финансират редица инициативи.“ Нашето сдружение се стреми да е равно отдалечено от всички политически сили, но искам да сме единни в усилията си Велико Търново да стане символ на духовността и държавността“, обобщи Йордан Цветанов.

Кръглата маса организира Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ с подкрепата на Общината.

Даниела Лазарова

Диана Колева