Здравеопазване

Велико Търново домакинства за седми път Академия за акушерки 2018

  Автономност на професията и възможност за самостоятелни практики отново поискаха участничките в международната Академия за акушерки 2018, която днес бе открита във Велико Търново. Форумът се провежда в старата столица за седма поредна година, защото тук беше създаден и Алиансът на българските акушерки. Той е  организатор на престижната среща, която събира заедно освен акушерки и видни специалисти в акушерството и гинекологията.

Двойно увеличение на членовете на Алианса и вече работеща в страната мрежа с координатори отчете ръководството. В приветствията към участничките бе коментирана и възможността за увеличение на стартовата заплата на 900 лева със сключването на новия Колективен трудов договор през декември.

Приемствеността в професията бе демонстрирана с измиването на ръцете от отличничката на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново на най-възрастната акушерка у нас – Мария Петкова от Ботевградско, която вече 66 години неуморно работи в полза на майките, децата и всички, потърсили помощта й. „Акушерката на България“ я нарекоха на срещата нейните колежки и бурно я аплодирана, станали на крака.

Интересни лектори ще участват в седмата Академия за акушерки във Велико Търново. Форумът  откри със своя лекция доайенът на детската гинекология проф. д-р Милко Сираков. За преждевременното раждане говори колегата му проф. д-р Благовест Пехливанов. А каква да е грижата и как да се намали болката на преждевременно родените бебета  коментира доц. д-р Виктория Атанасова. Национална мрежа за децата – Коалиция за ранно детско развитие е темата на Мила Ташкова. А Светлана Ангелова от Карин дом в столицата ще сподели работещ опит за ранна превенция.

И тази година Академия за акушерки  има международно участие. Със своите колежки от България ще се срещне кралската акушерка Джеси Рийд – консултант по майчино и детско здраве за Лондон и консултант в Министерството на здравеопазването. В това високо институционално ниво ползват опита и на сънародничката ни Гергана Николова. В националния форум ще се включат още с ценни практики от Италия и Турция представителките на техните акушерски общности  – Антонела Несполи и Борчу Йотзал.

 Всяка от участничките в Академията за акушерки при откриването й получи подарък – Дървото на живота и химна на акушерките, с който започна и форумът.   Около 250 са участниците в Академия за акушерки – 2018, която  се провежда от 26 до 28 октомври във Велико Търново.