Община

Велико Търново вече е част от престижна международна туристическа мрежа

Велико Търново бе част от програмата на авторитетния Форум  „Креативен туризъм“ в Габрово, организиран организиран в партньорство с Министерство на туризма и общините София, Пловдив, Велико Търново и Троян. Старата столица да бъде включена в престижната Международна мрежа за туризъм „Ню дестинейшънс“, бе договорено  по време на събитието.  22-ма експерти в областта на креативния туризъм от 11 държави на 4 континента участваха на срещата. Търновската програма бе изготвена от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“, със съдействието на Регионалния исторически музей. За краткия си престой в старопрестолния град, гостите се запознаха с богатото културно-историческо наследство на старопрестолния град, както и с възможностите за развитие на креативен туризъм.

Креативният туризъм помага да вникнеш в дадена култура, посредством шанса да се докоснеш до нея със собствените си ръце, до занаятчийството и традиционните местни занимания. Това е моментът, когато туристът се превръща в активен участник в пътуването си, усвоявайки автеничини и древни технологии. Тази форма на развлечение е подходяща за всяка възраст и група хора, твърдят експертите в бранша.

Гостите на старата столица са  наблюдавали Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и гостували в автентичен арбанашки дом, в рамките на туристическия продукт „На гости в Арбанашка къща“, предлаган от „Царевград Търнов“ от с огромен успех. Очаровани от вкусните, традиционни български ястия и от уюта на домашна атмосфера са останали посетителите, които впоследствие разгледали емблематичните обекти средновековната църква „Рождество Христово“, крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център и Самоводската чаршия. Там, някои от участниците дори се възползвали от възможността сами да вземат кратки уроци от майсторите на старинните български занаяти.

Гостите са напуснали нашия прекрасен град с желанието да се завърнат отново някой ден.