Култура Община

Велико Търново, Варна и София са поканени в програмата на Европейска столица на културата

Фондация „Пловдив 2019“ кани градовете финалисти за столица на културата да се включат в програмата на най-големия европейски културен проект през следващата година. Варна, Велико Търново, София и регионите им могат да участват с най-добрите идеи, заложени в програмите, с които са достигнали до финала на конкурса за титлата.

Отворената покана за проекти на културни организации, независими куратори и артисти стартира днес, а крайният срок за подаване на предложенията е 29 юни 2018 година.  Одобрените проекти могат да бъдат реализират от януари до декември 2019 г. или в съответния град, като бъде предвидено представяне в Пловдив, или само в българската европейска столица на културата.

Целта на поканата е да бъде обогатено културното съдържание на програмата на национално ниво и  местната сцена да бъде отворена към европейско и международно партньорство. Фондацията дава възможност идеите на градовете кандидати да бъдат реализирани като част от официалната програма на първата българска европейска столица на културата.

Предложенията трябва да развиват цели и идеи от програмите, заложени в апликационните книги на градовете от финалния етап, а и да са съобразени с мисията и целите на проекта Европейска столица на културата. Идеите и концепциите могат да бъдат свързани с визуалните изкуства, артистични намеси, дизайн, платформи за обмен на знания между различни социални групи. Допуска се и реализацията на градско и домашно градинарство, био- и еко практики и строителство.

Отворената покана за трите града е с общ бюджет от 500 000 лв. Максималното финансиране за един проект е до 50 000 лв. при собствен принос от страна на кандидата 30%, който може да бъде и нефинансов. Фондацията няма да подкрепя проекти от културния календар на съответния град.