Любопитно

Великотърновци с номинации в инициативата „Златна ябълка”

  Национална мрежа за децата връчва за десети пореден път наградите „Златна ябълка”, за да отличи личности, организации и институции, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние, сподели ръководителят на организацията Мария Брестничка. Номинациите бяха направени до 1 май. Гласуването в различните категории продължава до 25-и този месец. А на онлайн церемония на 1 юни ще бъдат обявени и победителите.

Номинираните от област Велико Търново са Професионалната гимназия по моден дизайн в старата столица, Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, журналистът Мартин Георгиев. А в категорията „Герой на децата” Теодора Крумова от център „Амалипе” номинира медиаторите в България, които достигат до нуждаещите се деца и ученици по време на пандемията.

Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново е номинирана в категорията „Училища и детски градини” на инициативата „Златната ябълка”. „Това е историята на едно обикновено училище, променящо съдбите на много деца от уязвими групи и родители към по – добро, към бъдещето, без да допусне отлив на българските деца, ставайки пример за много училища в България”, са част от мотивите.

В началото на пандемията от COVID – 19, водени от чисто човешки чувства и мисълта да бъдат полезни, те започват да шият предпазни маски. Плановете, които си поставят, са амбициозни – в началото да ушият 200 броя, които предоставят на образователните медиатори. Това са хората, които не спират да обикалят (защитени или не) от къща на къща, за да помогнат на децата със затруднения – без устройства или интернет. Днес маските, които са раздадени, са над 300.

  Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново също е сред номинираните за наградата „Златната ябълка” на Националната мрежа за децата. Той е предложен от Сдружение Академика – 245. Чрез дейностите си по програма „Всеки ученик ще бъде отличник“ Център „Амалипе” цели повишаване на нивата и броя на завършващите средно образование и намаляване на отпадащите в основното и средното образование в България. Това се постига чрез организиране и изпълнение на дейности, насочени към овластяване на учениците, създаване на подкрепяща и мотивираща училищна среда. В момента в програмата участват над 50 000 ученици.

Център „Амалипе” работи с повече от 290 училища в цялата страна и допринася за благосъстоянието на възпитаниците им. Номинацията е в категорията „Детска организация”.

А Теодора Крумова от център „Амалипе” във Велико Търново номинира образователните медиатори на неправителствената организация в страната за наградата „Златна ябълка”. Проучване на центъра сред 200 училища сочи, че 68% от тях използват образователните медиатори за достигане до учениците от най-бедните семейства, които не могат да участват в дистанционно обучение.

„Каквито и да са условията, никой от тези хора не отказва да работи. Всеки от образователните медиатори осъзнава сериозността на задачата си и търси всевъзможни начини да помага. През първите седмици на извънредното положение те обикаляха от къща на къща без необходимите предпазни средства, подлагайки се на риск ежедневно”, споделя в мотивите си Теодора Крумова.