Денят

 Великотърновци с готовност се отзовават в дарителската кампания на БЧК за украинските бежанци

Минимум 20 великотърновци предоставят дневно различни дарения за нуждаещите се от Украйна в разкрития пункт  на БЧК в старата столица. Той е на ул. „Марно поле“ №14. Отзовават се и фирми, но те са по-малко. Пунктът работи всеки делничен ден от 9.00 до 11.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. А от 11 до 14 часа желаещите могат да оставят даренията си в Областния съвет на БЧК на ул. „Цар Освободител“ 1 във Велико Търново, уточни директорът му Зорница Стоянова. По-младите предоставят нови стоки – спално бельо, шалтета, дрехи, хигиенни материали, а по-възрастните носят предимно облекло втора употреба. Приемат се и хранителни продукти. Телефонът за контакти и информация е 062/ 62 02 33.

155 са дружествата на БЧК в област Велико Търново в края на миналата година. Техните членове са 5 600 души, доброволците над 18-годишна възраст са 188, а членовете на младежката организация са 60. Това стана ясно на годишното събрание на червенокръстците, на което те отчетоха дейността си за 2021-а.  Акцент в нея са били програмите са подпомагане на уязвимите групи. Близо 9000 души от областта са получили пакети с хранителни продукти по европейската програма за нуждаещи се.

В различни акции, повечето с участието на младите червенокръстци, са набрани храни и са предоставени на социално слаби. Различни болнични и социални заведения са получили дезинфектанти и маски. 40 ученици от СУ „Максим Райкович“ са получавали пакетирана храна по програмата „Топъл обяд“. В курсовете по водно спасяване са обучени 38 желаещи да се ангажират с тая дейност на басейн или на морския бряг.