Любопитно

Великотърновци отново по стъпките на мощите на Рилския чудотворец

С тържествена света литургия в храм „Рождество на пресвета Богородица” във Велико Търново ще бъде отбелязан на 1 юли, празникът на пренасяне мощите на Свети Иван Рилски от града към Рилския манастир, преди 6 века. Тя ще бъде отслужена в 9 часа. В 12 часа шествие ще се отправи от катедралния храм към крепостта Трапезица, където са били съхранявани мощите на светеца. Там ще бъдат прочетени молитви.

Шествието ще посети и трите църкви в „Асенова махала” – „Св. Димитър”, „Св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски”. Празникът ще завърши с молитва в църквата „Успение Богородично”. По повод него, от 14 юли до 6 август великотърновци се отправят на поредния поклоннически поход „Св. Иван Рилски”. Те ще преминат пеш от Никопол до Враца С транспорт до София и заедно със софийската група отново пеш до Рилския манастир. Там ще посрещнат празника Преображение Господне на 6 август.

„През 2015 година извървяхме поклонническия поход „Св. Иван Рилски” по избрани места, част от пътя на мощите на светеца. През 2016 година цялостно изминаване направихме пешеходно от Мъглиж до Велико Търново. Усилено работихме и по пътя на мощите, когато са върнати от Търново в Рилския манастир през 1469 година. Миналата година осъществихме поход Велико Търново – Никопол – Враца – София. Тази година ще изминем пешеходно Никопол до Враца. Това са 190 километра, за които сме предвидили 13 дни. Тръгваме на 14 юли от Никопол. На 6 август трябва да сме стигнали Рилския манастир.

Стараем се по време на движението да сме в постоянна молитва. Вървим с тропар, хоругви и икони. Богослужение извършваме по местата, където нощуваме. Откъдето и да минем се спираме в храмовете. Ние се молим на светеца да закриля българския народ, да ни помага от небесната си висота. Посрещат ни радушно хората от населените места където преминаваме”, обобщава Паскал Пиперков, главен организатор на поклонническия поход „Св. Иван Рилски”.

Съорганизатори на Поклонническия поход „Св. Иван Рилски“ 2018 са Сдружение Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица – 1909“ и Туристическо дружество „Академик – ВТУ“. Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ се организира ежегодно от 2010 г. насам от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Кремена Крумова – Попова