Образование

Великотърновски ученици с награди от национален журналистически конкурс

Четирима ученици от три великотърновски училища спечелиха отличия в Десетия Национален ученически журналистически конкурс “Григор Попов“.

Диляна Върбанова от 6-б клас на ОУ „Димитър Благоев“ грабна първото място в Десетия Национален ученически конкурс „Григор Попов“ в Раздел „Очерк“ във възрастовата група 5-8 клас със своя текст „Хората на моята улица“. В него талантливата млада писателка разказва своите наблюдения, съзерцания и предположения за обитателите и случайните минувачи на любимата й улица. Диляна е част от Клуба по извънкласни дейности „ТВ В мреж@та“.

Виктор Бонжолов, ученик в ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, спечели първо място в категория „Интервю/ Репортаж“ във възрастова група IX-XII клас в Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. Виктор е впечатлил журито на конкурса с аудиоинтервю с репортерката от Българската Национална телевизия Йоана Миланова. Тя работи в криминалния ресор на държавната телевизия. В разговора си с дванайсетокласника Йоана разказва за своята работа, в която има много трагични случаи, за срещите си с хора от подземния свят и как тя самата преживява чутото и видяното в криминалните си репортажи и трудния път, по който ги реализира.

Осмокласничката Александра Хаджиева от СУ „Емилиян Станев“ е носител на второ място в категория „Интервю“, индивидуално участие във възрастовата група 5-8 клас с текста си „Интернет пространството в друга светлина“. В своето интервю Алекс разговаря със Стефани Витанова, създател на съдържание, достъпно в ютуб. С аудиторията си от 8000 абонати, нейният канал официално е най-големият канал за книги в България. В него тя дава мнения и препоръки за книги и показва отношението на читателите към тях. В един от въпросите си младата репортерка пита влогърката как би се обърнала към тийнейджърите и децата, според които четенето е безинтересно и е загуба на време. А Стефани отговаря, че „книгата може да бъде врата към едно друго измерение. Измерение, в което човек е свободен да бъде себе си, да обича, да страда, да съпреживява и изживява по няколко живота едновременно. Това няма как да бъде загуба на време“.

Трета награда в категория „Репортаж“ печели Женянг Ли от 5-а клас. Той изпрати за националния репортерски конкурс текст със заглавие: „Как се учи математика в Китай?“. В него Жен разказва за родното си място в далечната държава, за методите и уменията, които развиват малките математици в Китай. Но споделя и факта, че с пристигането си в България е усетил една много топло отношение към себе си, „В България всяко дете е изключително дружелюбно и всеки има много добри приятели. Но в Китай може всяко дете да няма и минута почивка всеки ден, както и време за игра с приятели. Чрез това може да разберете защо аз нямам много приятели в Китай“, заключава петокласникът Жен в своя материал.

В Десетия Национален журналистически конкурс „Григор Попов“ участваха 124 млади автори и 47 колектива, разпределени в три възрастови групи. Общият брой на образователните институции, представили свои възпитаници, е 60 от 30 населени места в следните областните центрове: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана.

Церемонията по връчването на наградите на отличилите се участници ще се състои в двора на родната къща на Григор Попов – музей „Станка и Никола Икономови“ – Разград на 5 април 2022 г. от 14 часа.