Култура Любопитно

Великотърновският хореограф Николай Корчев танцува 4 дни народни хора с българи в Англия

Със свои български почитатели в Англия успя да се види на живо при гостуването си в островната държава Николай Корчев, хореограф и основател на Фолклорен колектив „Плетеница”. Голяма част от тях са танцували чрез онлайн уроците на великотърновеца по време на пандемията. Нико посети Англия по покана на Диана Денчева, също великотърновка, която живее от години там. За емоциите и срещата с българската общност в Бейзингстоук Николай Корчев разказа:

„И на двата семинара се чувствах прекрасно. На тях присъстваха около 90% от хората, които бяха танцуваха с нас по време на пандемията, чрез нашите онлайн уроци, които започнахме през 13 май 2020 година. Ние бяхме в личен контакт с ръководителите на тези състави от българи, изпращах им музика, правехме консултация. Никога не съм вярвал, че ще ги видя някой ден на живо. Хората са толкова доволни от срещата ни, че продължават да ми пишат съобщения за това, колко са доволни и щастливи. Това за мен това е важно. Прекрасна емоция”.

За Нико емоционални са били и срещите с няколко дами, които са пътували с часове за семинарите му. Любопитен момент е и, че на тях са присъствали малка част англичани, американци и румънци. В Англия великотърновският хореограф гостува 4 дни и показа 6 хора – по едно шопско и пиринско, и четири северняшки.

„Моите семинари от години насам, дали пътувам в чужбина или из страната, завършват с една и съща песен. Тя е на Ваня Костова и се казва „Хоро”.  „Рамо до рамо, сърце до сърце, пада човек някои го изправя.”. Тя много точно описва емоцията от танца, от българското хоро и всички много се вълнуват като я чуят. Радвам се, че се засилва цененето на визитната картичка на богатството на България – нашия фолклор”, посочва Николай Корчев.

През юни му предстои ново гостуване в Англия.

  

Кремена Крумова – Попова