Образование

Великотърновският университет откри 56-ата си академична година

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” откри днес 56-ата си академична учебна година. Прагът на най-старото извънстолично висше училище прекрачват близо 3500 първокурсници.  На тържествената церемония присъстваха посланици и дипломати на страни от Азия и Африка, както и делегации от чуждестранни учебни заведения, с които работи Великотърновският университет, български политици, ръководители на държавни и неправителствени организации.

По традиция студентите положиха клетва, написана от поета и драматург Радко Радков пред 2004 г. специално за първокурсниците на ВТУ. Музикален поздрав към академичната общност отправи китайският камерен оркестър на Забранения град. По-късно беше открита изложбата „Изкуството като дипломация”. Експозицията е съвместен проект на 30 посолства в България и възпитаничката на търновската алма матер Петя Илиева.

„Днес е хубав ден не само за Велико Търново и Великотърновският университет. Той е хубав ден за нашата родина, защото прага на Университета прекрачват  младостта, радостта, усмивката, звънливият свят”, каза в тържественото си слово ректорът проф. Христо Бонджолов. „Университетът е в духовната столица на България, на свещено място.  Много малко университети имат тази чест да бъдат на хълм Света гора. Много малко университети могат да се гордеят с такъв капацитет от учени, преподаватели, достойни хора, които, убеден съм, ще ви научат първо на добро”, подчерта ръководителят на висшето училище. По повод присъствието на първите дипломати на тринадесет посолства проф. Бонджолов отбеляза, че е време образованието и културата да стоят пред политиката, „за да може да се развие икономиката и политиците да разберат, че нашият свят не е толкова различен – че можем да си протегнем ръце”.

От името на представителите на арабските държави, акредитирани у нас, приветствие поднесе Негово Превъзходителство д-р  Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина и доайен на Дипломатическия корпус в Република България. „Университетското образование представлява един от най-съществените елементи на взаимоотношенията между България и арабските страни. Това обикновено се нарича и с името народна дипломация, защото в нашите страни възпитаниците на българските висши учебни заведения по настоящем заемат най-високи постове в общественото пространство”, изтъкна д-р Ахмед Ал Мадбух.