Култура

Великотърновският театър представя на Царевец операта „Травиата“ на Верди

Операта “Травиата” на именития италиански оперен майстор Джузепе Верди ще представи на откритата сцена на крепостта „Царевец“ във Велико Търново екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Спектакълът е част от афиша на Шести летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, а неговата премиера ще бъде на 16 юли от 21 часа в двореца на българските царе на Царевец.

Във великотърновския театър вече започнаха репетициите на „Травиата“, която е една от най-популярните и поставяни опери в света. Със солисти, оркестър, хор и балет работи гост-режисьорът Петко Бонев. Диригент-постановчик е доц. Георги Патриков, диригент – Васил Вълчев, а сценографията и костюмите са поверени на Лидия Къркеланова. С хореографията в спектакъла се е заела Катя Богданова, хормайстор е Яница Брънзелова, концертмайстор – Милена Байнова.

Операта „Травиата“ съчетава по уникален начин музикалната и театралната драматургия, което създава условия да се получи наистина въздействащ от към емоции и чувства спектакъл, категоричен е режисьорът Петко Бонев. По думите му особено въздействащи са контрастите между любов и ревност, двуличие и омраза. Той призна, че екипът работи усилено, за да достави огромно естетическо удоволствие на публиката, провокирайки в пълна сила нейните чувства.

Историята за жената куртизанка, която принася в жертва краткия си миг на щастие, а след това и любовта си, за да спаси „фамилната чест” на своя любим, вълнува публиката в цял свят от 1853 г., когато във Венеция спектакълът е представен за първи път пред публика. Сюжетът разказва за нещастната любов на Виолета Валери и Алфред. Точно когато се разпалват техните чувства, се появява бащата на Алфред, който прави всичко възможно да ги раздели. Двамата влюбени преминават през много повратности, за да стигне операта до трагичния си край – Виолета Валери умира сама и болна, а Алфред съжалява за безразсъдната си постъпка, когато вече е твърде късно да поправи каквото и да било.