Култура

Великотърновският поет Петър Пацев представя книгата си „Завинаги с Лина“

Книгата си „Завинаги с Лина” ще представи във Велико Търново поетът Петър Пацев. Премиерата е утре, 23 ноември от 18.00 часа в заведение на ул. „Независимост” №9. Това е осма поред книга за великотърновския творец. Включва 47 стихотворения, толкова, колкото са годините съвместен живот с жената на живота му – Лина Пацева, която той загуби наскоро. Разделена е на четири части – спомени за младостта, надеждата за оздравяване, желанието завинаги да са заедно и липсата й от раздялата.

„Поезията в тази книга е различна от другите. Тя е конкретна и свързана емоционално със съпругата ми. Всички стихотворения са за нея. С тази среща на по чаша вино, искам да споделя моята обич към нея, а хората да се сдобият с книга, с една чудесна поезия в нея, както казват моите читатели. Свежа Дачева, която живее в Швеция, е неин редактор. „Завинаги с Лина” е ретроспекция на живота ни. Били сме 47 години и в добро, и в лошо. И затова са 47 стихотворенията в нея. Това е една и духовна, и любовна връзка”, пояснява Петър Пацев. И допълва, че ще съпреживява отново и отново творбата си при всяко ново представяне пред публика.

По време на срещата утре, великотърновецът ще представи и книгата с повест и стихове на съпругата си, написани преди кончината й. Тя се казва „Очи зад оградата”. Това е книга за детските й години и проследява голямата й любов към семейството.