Община Общински съвет

Великотърновският общински съвет отказа Общината да тегли заем за изграждането на конгресен център в Старо военно училище

С 5 гласа „за“, 12 „против“ и 16 „въздържали се“, Великотърновският общински съвет не се съгласи Общината да изтегли заем от близо 3 милиона лева за започване реализацията на проекта „Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище“. Дългосрочният заем щеше за дойде от Регионалния фонд за градско развитие, като срокът му за погасяване щеше да е 144 месеца.

Съветниците, обаче, се възпротивиха с мотивите, че не е сега моментът Общината да тегли кредит, който вероятно няма да е достатъчен за изграждането на сградата на конгресния център. Някои от тях отново посочиха, че самата сграда не е одобрявана като визия и като ансамблово съчетание със сега съществуващите в района.

След проведеното гласуване тегленето на заем от страна на Общината не беше одобрено.

„Загубихме 7 милиона грант по ОП „Региони в растеж“, но аз искам да благодаря за труда на специалистите, на общинска администрация за огромния проект. Сформираният екип успя да се справи с международния конкурс, който се проведе и на който проектът на арх. Нарди за конгресен център спечели. Още през 2012 г. казах, че парцели в Старото военно училище няма да се продават. Там ще се дава отстъпено право на строеж.

Ние имаме визия следващите средства, които предстоят за този грандиозен проект, кога и колко да бъдат теглени. Имаме и други варианти, за да може Общината да има по-малко кредити.

Прави сте, че сега не е момента – нямаше как да знаем, че две години ще сме в тежка икономическа криза и тя ще се задълбочава. Но ние направихме обществено обсъждане и има решение на Общинския съвет – тогава защо не чух от вас коментари и критики за естетическата визия на сградата, за мястото и и ансамбловото съчетание с други сгради… Мненията са различни, както навремето сградата на ХГ „Борис Денев“, която струва 5 млн. лв., е била наречена най-грозната сграда във Велико Търново. Към конгресния център в Старо военно училище има инвеститорски интерес и противниците на изграждането му сте прави само за това, че не е сега моментът да се тегли кредит. След време, когато средствата на АМ „Хемус“ се върнат и продължи строителството и, когато започне изграждането на пътя Русе – Свиленград, тогава Велико Търново ще е важен център и ще има какво да предложи в областта на туризма, ако конгресният център се случи.“ – каза след проведеното гласуване кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Той благодари на всички предишни кметове още от 1972 г., защото проучванията и обществените обсъждания, които те са направили, са помогнали днес да има ясна визия за района на Старо военно училище.