Култура

Великотърновският журналист и писател Елена Чамуркова ще представи най-новия си роман „Спасение”

Великотърновският журналист и писател Елена Чамуркова ще представи най-новия си роман „Спасение”, като част от събитията в програмата на 9-ото издание на „Фоайе на книгата с автограф”, организирано от Регионална библиотека „П.Р.Славейков”. Срещата с читатели е на 12, април, петък от 17.30 часа във филиал „Бузлуджа” на ул. „Деню Чоканов” №8.

„Спасение“ е разказ за изгубената, изстраданата и намерената Любов, но не само. Любовта спасява телата, душите и живота ни. Връща ни към нас самите и към смисъла от съществуването ни. Любовта във всичките ѝ измерения е най-великата и най-спасителната човешка емоция.

„Спасение“ не е класически роман със завръзка, кулминация и развръзка. Сюжетът се заплита около една ненавременна, безсмислена и неразгадана смърт на млад мъж, събитията преди и след нея. В едри щрихи са преплетени две любовни истории, а времевата рамка е разгърната в периода от късния социализъм до наши дни.

През потока на съзнание на една жена и двама мъже, чийто съдби животът е завързал по невероятен начин, са пресъздадени пъстрите, шеметни, даващи и отнемащи надежда на стотици хиляди българи години. Това не е моментна снимка на действителността, а художествено обобщение на стремежите, загубите, победите и спасенията на няколко поколения.

Елена Чамуркова е автор на романите „Обществена поръчка“, „Изнудвачът“ и „Заговорът“. Носител на награда „Култура“ за дебютен роман на Община Велико Търново, на награда от Национално общество за литература и изкуства /НОЛИ/ В. Търново и на трето място в Националния конкурс „Граждански будилник“ на Български център за нестопанско право за разкази с високо художествено и смислово съдържание за граждански права и свободи.

Елена Чамуркова е дългогодишен журналист в централни и регионални медии. Била е репортер, водещ и главен редактор на „Дарик радио“ Велико Търново, както и репортер с ресор „политика и местна власт“ в областния всекидневник „Борба“. Участник в няколко политически кампании като пиар-експерт и кандидат. Магистър по българска филология. Доктор по политически науки (ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“).