Култура Любопитно

Великотърновският журналист Иван Първанов написа книги за тероризма и гробищата по света

Две книги на великотърновския журналист Иван Първанов вече са на книжния пазар. Това са „Градовете на мъртвите. 150 най-забележителни гробища по света“ и „Енциклопедия на тероризма“. 

В първата разказва за 150 от най-забележителните гробища в света – техните истории, малко познати факти от биографиите на личностите, почиващи в тях, както и богат снимков материал, който доказва, че не е задължително траурните паркове да бъдат възприемани единствено като зловещо и обладано от духове място. Значителна част от тези гробища са основен елемент на редица туристически маршрути, а също и обект на пилигримство и разнообразни култове. Много често представляват красиви носталгични градини, съхранили тонове история, емоции и удивителни факти, които разкриват неподозирана мъдрост и дават повод за философски открития.

От зората на цивилизацията хората приемат смъртта по различни начини и създават уникални ритуали за подготовката на тленните останки и за дългия път на душата към безкрая. Някои древни народи изпращат близките си скромно, без излишни церемонии. Други организират паради или гладиаторски игри. Едни отбелязват гроба с кръст или с каменна плоча, втори издигат грандиозни архитектурни и скулптурни ансамбли. Трети окичват мястото с карикатура на покойника или епитафия за преходността на живота, а в Далечния изток пък съграждат за мъртвите пагоди от многоетажни ступи, понякога по-просторни по площ, отколкото са им били отредени приживе.

„Градовете на мъртвите“ е първо по рода си нестандартно пътуване не само по земния глобус и през вековете, но и през традициите на различните култури, оставили забележителен отпечатък във времето с почитта към покойниците.

В „Енциклопедия на тероризма. Организации, лидери, покушения, жертви“ журналистът разказва  за историята на тероризма. Чрез нея всеки читател може да научи кои са най-опасните терористични организации и как са възникнали; кой ги ръководи и как се финансират; какви покушения и атентати са извършили; колко са невинните жертви, попаднали под техните удари.