Денят

Великотърновските инвалиди с отличие от Международния фестивал „Българско наследство” в Балчик

  С трета награда от участието си в Международния фестивал „Българско наследство” се завръщат представители на общинската организация на Съюза на инвалидите във Велико Търново. Тридневният форум се проведе в Балчик. В неговото четвърто издания се представиха различни формации от пет страни. Общото между над 800-те участници бяха българските им корени.

Очаровани сме, че сънародниците ни от чужбина пазят българщината и нашето наследство. Невероятни бяха както изпълненията им, така и костюмите”, сподели Йотка Вълева – председател на областната организация на инвалидите във Велико Търново. Тя разказа, че получената награда е била една от двете, които са присъдени на участници от България. Всички останали отличия са отишли в чужбина. „ Показахме обичаят „Зажънване”. Той не е свързан с определен район от страната, а е събирателен за откриването на жътвата. В него участват 13 души”, обясни Вълева.

Невероятен интерес предизвика на Международния фестивал „Българско наследство” щандът със сувенири на общинската организация на Съюза на инвалидите във Велико Търново. На него бяха експонирани изделия, изработени в арт-ателието на организацията. Най-търсени се оказаха българските шевици. „Почти всеки от участниците във фестивала си тръгна със спомен от нашия щанд. Предлагахме още картини с различни техники, декупаж, плетени на една кука изделия”, разказа Вълева. Тя припомни, че арт-ателието е традиционен участник в експозиции по различни поводи във Велико Търново. Голями  изложби от години се подготвя за 3 декември – Международен ден на хората с увреждания  и Коледа.

Събираме се и работим веднъж седмично. В арт-ателието сме около 20 души. Изделията стават красиви, защото всеки прави това, което може най-добре и от сърце. За това участие се подготвяме от пролетта. Представянето ни не е част от конкурсната програма, но беше оценено много високо”, сподели още Йотка Вълева.