Любопитно Образование

Великотърновската ДГ „Здравец” има уникална колекция от собствени ръчно изработени книги

   Около 20 прекрасни големи книги ръчно изработиха децата и учителките в детска градина „Здравец” във Велико Търново през последните няколко години. Повечето от тях са любими детски произведения – „ Под гъбката”, „Хензел и Гретел”, „Трите прасенца”, „Червената шапчица”…Всяка е направена по уникален начин.

Обикновено се използва конструкцията на голям календар с повече листи. Върху всеки от тях оживява красива илюстрация от даденото произведение, направена с най-различни материали – текстил, природни средства, хартия. Някъде са използвани дори пясък, камъчета, даже и бисквитки и бонбони, за да се направи всичко по възможно най-интересния и близък до повествованието вариант.

Каква да е книгата, какви ще са илюстрациите и с какво ще се изпълнят решават децата и учителките. Техниките също са различни. Използва се дори и квилинг, за да стане моментът от любимата приказка още по-красив. Освен илюстрации в големите книги на малчуганите от ДГ „Здравец” във Велико Търново има обикновено и текста на произведението. Изработена е и картинна азбука. Децата сами изрязват различните картинки от рекламни брошури, което развива фината им моторика. После са групирали предметите според буквата, с която започват и така се влиза във втората ситуация със задача по български език„, разказва директорът Илияна Стойчева.

Тя си припомня, че идеята виждат и харесват преди години от проект на софийско училище. Приемат предизвикателството и вече имат цяла своя уникална колекция от литературни произведения за деца. Тя се съхранява старателно и при определени поводи като Седмицата на четенето, например, се експонира във фоайето на детската градина. „ В по-старите варианти на книгите се налага понякога елементи да бъдат подновявани. Купихме нови бисквитки и бонбонки за къщичката от приказката „Хензел и Гретел”. Превръщането на ученето в творчество не е трудно, а е много приятно”, с усмивка споделя още госпожа Стойчева. И допълва, че новата книга тази  година е „Най-хубавото”. Прекрасната колекция на децата от ДГ „Здравец” ще бъде част от празника за Седмицата на четенето в читалище „Искра” в старата столица.