Култура

Великотърновската група „Нормално“ с нов клип заснет в Дупини арт център в с. Габровци

Те са група от ученическите си години. Свирили са в Русе, но от 10-15 години се подвизават като търновска банда. Изпълняват авторски песни на български език. Казват се „Нормално”. Людмил Лозенов, фронтмен на групата разказва за името. „Трябваше да участваме на един фестивал и да имаме име. Всеки предлагаше нещо. Тогава барабанистът ни предложи  да е нещо по –нормално и ни хареса думата. Пък  и съдържа провокативен елемент. Така и до днес си остана името. Свирихме около година като ученици. Част от групата бяхме студенти във Велико Търново. И решихме пак да поднових дейността си. Реално от 2007-2008 година стартира групата.  И така и до днес продължаваме да творим тук, в старата столица”.

В групата са Людмил Лозенов, вокал и китара, Лъчезар Лазаров, барабани и Ясен Станев, баскитара. Влияния и вдъхновения имат от музикалните стилове гръндж, пост пънк, пънк, алтернатив рок. Последните години творят в пост пънка и алтернативния рок. Преди седмици те направиха впечатляващо видео към песента си „Далеч”, сингъл от втория им албум. Снимките са били в арт резиденцията на Арт група „Дупини” във великотърновското село Габровци. Декор за клипа е старото училище с произведения на изкуството.

„Нормално” имат два албума. Първият се казва „Метафори”, а вторият „Антимедитация”.

„Аз пиша текстовете за песните и специално на мен ми е по-лесно да се изразявам на български език. Така посланията стигат по-близо до хората”, казва Людмил. Допълва, че темите, които го вълнуват са екзистенциално-философски. Бъдещите идеи на бандата са още участия, писане на нови парчета и снимане на клипове.

Кремена Крумова – Попова