Денят Любопитно

Великотърновка вдъхва нов живот на стари мебели

Надежда Георгиева е ентусиаст и творец , който за своят  десетгодишен опит е  преобразила множество стари мебели , превръщайки ги в  уникални дизайнерски решения. Първите които Надежда  решава да възстанови в дома си са кухненските столове, тъй като след освежаване на стените в помещението  се оказва, че тапицерията им не е подходяща .  Това е и моментът  когато открива, че реставрацията и доставя неимоверно удоволствие и така започва живо да се интересува и да изучва този вид изкуство.

Времето , което е нужно да бъде отделено  не е много. Първоначално преди да се възстанови  старата мебел е нужно добре да бъде  прегледана дали има забележки, които да се отстранят с помощта на шкурка. Повърхността трябва да е гладка  и изчистена от прах, след което се нанася избраният цвят, ползвайки акрилни бои или тебеширена боя , която може да се намери в разнообразна цветова гама. Следващият етап е да  се нанесе боята , а върху нея и  безцветен акрилен лак. Важно е това покритие да изсъхне в рамките на няколко часа,  защото така боята ще бъде устойчива за по-дълъг период.

Ако искаме да възстановим напукани повърхности е от съществено значение да се изшкурят добре с подходяща шкурка за дърво, като движението на ръката трябва да бъде по  нишките на дървото ако мебела е такъв. Установят ли се вдлъбнати места или наранявания по ъглите, се нанася  кит със шпакла, заравнявайки неравностите. Изсъхне ли ,се изшкурва отново , след което  може да бъде нанесена боята.

Талантливата великотърновка не крие, че с огромно  удоволствие и любов реставрира стари модели столове, които вече не се произвеждат и стари ракли, на които е нужно да се подсили цвета, защото повечето от тях имат много красиво нарисувани картини.

За реставрацията на голям гардероб например , който да е с  винтидж ефект е нужно повече време, като там специфичното е  първият слой боя да е по-тъмен а след изсъхване се  протърква с обикновена домакинска свещ по ъглите на гардероба. В последствие се полага отново боя , но с по-светъл цвят. А когато и последният слой боя изсъхне , повърхността  се шкури.

Друга много интересна и с впечатляващ резултат техника е декупаж върху мебели. Трайността и зависи от финишното покритие с лак. Той трябва да бъде изключително качествен, нанесен на няколко ръце, като между тях е задължително повърхността да изсъхне  поне за няколко часа.

„Дори да не сме професионалисти се иска  малко търпение, подходящ цвят, подхождащ на интериора и малко фантазия, която съм убедена че имат хората, както  и подходящата мебел, която да декорират „- е убедена даровитата дама.

Освен ,че  реновира  стари мебели, Надежда Георгиева е и собственик на „Бутик за подаръци Идейно“, който  предлага ръчно изработени сувенири, бижута и аксесоари за дома. Също така осъществява индивидуални проекти , съобразени с вижданията на всеки клиент. Магазинът се намира на ул. Никола Габровски 48А в Старата столица.

Пламена Димова