Любопитно

Щандът на велинградския музей показва на великотърновци и гости восъчна техника за изписване на великденски яйца

Как се изписват великденски яйца по стара восъчна техника, с характерни за Чепинския край орнаменти, могат да научат великотърновци и гости на града от щанда на велинградския исторически музей, който е разположен в ИЗ „Рафаел Михайлов”, в рамките на Международното изложение „Културен туризъм”.

Изписването на яйца с писалка и восък е вековна традиция, с която Велинград се гордее. Техниката е позната в България, но майсторите на писани яйца в Чепинския край са я превърнали в изкуство. Шаренето с восък е разпространено и в почти всички страни от Централна и Източна Европа.

„Археологически данни от Централна Европа потвърждават, че още през XII век великденските яйца са се украсявали с тази техника.”, сподели Георги Куманов. Той е главен уредник в Исторически музей – Велинград, където една от постоянните експозиции е посветена на великденските писани яйца в България и Европа

За да украсим яйцата по този начин, са ни необходими писалка (механична или електрическа) и пчелен восък. В търговската мрежа се предлагат и комплекти за восъчна техника.

„За района на Велинград най-характерни са растителните орнаменти и точката. Можем да нарисуваме геометрични, зооморфни или антропоморфни орнаменти. След това боядисваме яйцето, а восъкът се сваля с топлината от свещта. Унгарците пък махат восъка с топлината от загрята на котлон кърпа.”, обясни още Георги Куманов и отправи покана към великотърновци за второто издание на „Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край”, което ще се проведе ден преди Великден на централния площад във Велинград.