Денят Любопитно

Вековните секвои край Богослов станаха любими дървета за 2017

Трите вековни секвои в местността Ючбунар край село Богослов в община Кюстендил са определени за любими дървета на 2017 година от гласувалите в конкурса „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност”. Те събраха в своя подкрепа 898 гласа, информират от екипа. Секвоята е внесена в България в края на 19-и век. Трите извисяващи се над 30 м дървета са засадени край село Богослов от лесовъда Йордан Митрев. Около тях се е оформила младо поколение гора от секвои. Обиколките на дърветата също впечатляват с размерите си: 9 м, 8,20 м и 3,90 м. Секвоената горичка е любимо място за разходки сред природата на туристи и местни хора.

Номинация за секвоите в конкурса направиха представителите на Туристическо дружество „Осогово“ в Кюстендил и телевизионният репортер Живко Константинов. Вековните секвои ще получат диагностика с препоръки за подходящи грижи от специалисти. Те ще представят България в конкурса „Европейско дърво на годината 2018”. Гласуването за избор на победител ще събере любимите дървета от 13 страни и ще се проведе през месец февруари 2018 година, уточняват от фондация „Еко Общност”.

В категория „Вековните дървета говорят“ победител е 600-годишният цер край село Макреш в община Димово. Неговата история разказа Денис Димитров – ученик в ПМГ „Екзарх Антим I“ във Видин. Журито присъди наградата на учениците от 8 клас на Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров” във Варна в категория „Млад природолюбител“. Тяхната история е за 12-годишния ливански кедър, който расте и под тяхна грижа в двора на училището. В категория „Дървото на моя живот“ тази година е отличена историята на Величка Георгиева от село Братаница в община Пазарджик за 32-годишната кайсия, която расте в двора на къщата й.