Любопитно

Великотърновският танцьор Даниел Денев от „Денсинг старс“ – Виетнам става учител на деца в СК „ЗОКИ“

Великотърновецът Даниел Денев, станал известен с участието си като професионален танцьор във виетнамския „Денсинг старс” и живял 10 години в социалистическата държава, се завърна в родния си град. Той ще преподава на деца и младежи в Спортен танцов клуб „ЗОКИ” – Велико Търново. С възрастните, като сертифициран учител ще практикува танцова медитация. Връща се у нас, заради много причини. Едно от тях е пандемията. И още…

„Комфортната ми зона беше ограничаваща. Имах нужда да раста, исках да се върна и да вляза в нещо напълно ново за мен, да се развивам. И… ето ме тук, вече 6 месеца. Имах опита, който исках да дам на децата, на хората, на танцьорите, на арт обществото като цяло. Сертифициран учител съм по танцова медитация, танц отвъд ограниченията. За хора, които искат да рестартират и да пуснат контрола е тя. Това е медитативна практика и танцуваме без задръжки, без правила или грешно движение. Изразяваме тялото си чрез езика на тялото си. Пускаме задръжките си, освобождаваме тялото си, създаваме енергия и чистим натрупани през годините съзнателни или несъзнателни неща, за да стане животът ни по-лек, да се отворим да живеем по-свободно и по-спокойно“, пояснява Дани.

Той вече е на 34 години. Но танцува от 6-годишен. И за тези 28 години живот като танц, той за него е като дишането. Където и да отиде, каквото и да прави в ежедневието си, винаги танцува. „Майка ми е забелязала този ми талант, още когато бях на 4-5 години. Правех това, което правя и сега. Танцувах навсякъде, имах много енергия. Записа ме в клуб по спортни танци „Зоки”. След това аз се преместих в друг клуб във Велико Търново, продължих да се занимавам с танци и като студент в София. Бях и в националния ни отбор. Годината, когато бях в Америка продуцентът от „Денсинг старс”  от Виетнам се свърза с български танцьори. Аз успях да участвах във втория сезон като професионален танцьор. Заминах за Виетнам през 2011 година. Бях пет години в шоуто. Имах две победи и два финала. Влюбих се в страната. Останах в един фитнес и продължих с танците и така 10 години“, допълва танцьорът.

Ще учи децата да бъдат автентични в движенията. „Децата не са обременени. Те танцуват от сърце. Това не искам да се губи и при по-големите. Отвътре да им идва, а не защото така е правилно. Да танцуват, да намерят себе, да бъдат истински. А да бъда лице на клуб, от който съм тръгнал и аз, е голяма отговорност, но аз съм зодия Лъв, с асцендент Лъв скачам с главата напред и действам“, казва за бъдещата си роля на учител на деца от СК „Зоки“.  Смята и, че България се е променила много, различна е за него. „Хората са станали по-отворени към живота. Готови са да експериментират, готови са за промяна. Винаги повтарям в залата – няма грозно движение, ние изразяваме себе си без задръжки. Има го чувството на срам. Когато няма срам, сме свободни”, заключава Дани.

Кремена Крумова – Попова