Община

В Дебелец и селата Ресен и Хотница ще отбележат тържествено Йордановден

С отслужване на Света литургия и Богоявленски водосвет от отец Пимен в църквата „Св. Богородица – Живоприемний Източник“ ще започне отбелязването на Йордановден в град Дебелец. Тържественото богослужение ще започне утре, 6 януари в 10.00 часа. След черковната служба от храма ще тръгне шествие до Стария мост. В района около Каменния мост около 11.00 часа ще бъде направено тържественото хвърляне на кръста във водите на река Белица. На всички гости на празника ще бъде раздаден постен курбан за здраве.

В село Ресен ще отбележат тържествено Богоявление. Литийното шествие за хвърляне на кръста във водите на р. Росица ще тръгне утре в 11.00 часа от църковния храм „Свети Великомъченик Димитрий Солунски”. Водосвета и хвърлянето на кръста ще се извърши от игумена на Преображенския манастир архимандрит Георгии в съслужение с отец Николай. За участниците за вадене на кръста са предвидени парични награди. Ще бъде раздавана и светена вода за здраве и берекет. Организатор на празника Йордановден е кметството и църковното настоятелство.

В село Хотница също организират празнично честване на празника. Той ще се проведе утре, 6 януари от 12.00 часа на Хотнишкия водопад. За желаещите да скочат в ледените води за кръста има осигурена парична награда.

А във връзка с усложняващата се епидемична обстановка и с цел превенция, Кметство село Леденик и църковното настоятелство при храм „Св. Георги Победоносец“ уведомява жителите и гостите, че ритуалът за изваждане на богоявленския кръст от водите на река Янтра – Йордановден няма да се състои.