Култура Община

Връчиха наградите „Култура“ и „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ на официална церемония във Велико Търново

На тържествена церемония тази вечер бяха връчени общинските награди „Култура“ и „Свети Патриарх Евтимий Търновски“, с които всяка година са удостоявани изявени културни дейци, заедно с учители от детските градини и училищата. Празничното събитие събра десетки гости в парк „Асеневци“ и бе открито от децата от „Пеещи камбанки“, с ръководител  Владимир Габров към Младежки дом – Велико Търново с песента „Върви народе възродени“.

От името на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов поздравителен адрес прочете зам.-кметът Нейко Генчев.

„За Велико Търново като историческа и духовна столица на България този ден е истински празник на духа и българщината. Празник, в центъра на който сте всички вие, хората от образованието и културата, хората, които учат нашите деца на родолюбие и знания, хората, от творческия жанр, които ни обогатяват и разширяват светогледа ни и ни помагат да бъдем по-добри. Велико Търново е град, който пази традициите. Тази вечер сме се събрали да спазим традиците – в навечерието на 24 май да удостоим с наградите „Култура“ и „Св. Патриах Евтимий“ заслужилите. Връчваме ги като израз на признателност на цялото общество за вашите усилия учители и дейци на културата. Тези награди са жест и уважение и от името на великотърновската общественост за всичко, което правите за нашите деца, бъдещето на Велико Търново и бъдещето на България. Поклон пред всички вас“.

След празничното приветствие, бе връчена наградата „Свети Патриарх Евтимий“ в шест категории. Наградените получават плакет, грамота и книга, и картина за колективите.

Д-р Тодорка Габрова бе отличена като „Учител на годината“ в предучилищното образование. Тя е старши учител по музика в детските градини „Слънце и „Здравец“. „Развълнувана съм. Тук са колегите ми, с които заедно вървяхме по вълшебния път на музиката. Щастлива съм, че в целия си живот съм правила това, което най-много обичам  – да пея“, сподели тя.

„Учител на годината“ в начален етап на образование стана Таня Чолакова от ОУ „Димитър Благоев“. „Всеки учител знае, какво удоволствие е, гордост и вдъхновение е да срещнеш след време учениците си като успешни и реализирани, и добри хора. И също толкова вдъхновяващо е, когато трудът ти е високо оценен. Благодаря за високата оценка“, каза Чолакова.

„Учител на годината“ в прогназиален етап на образование е старши учител Руска Драганова – Христова от ОУ „Бачо Киро“. „Тази награда е благодарност за моя труд, който считам, че всеки учител приел тази професия е като призвание. Благодаря на колегите и ръководството, които ме номинираха и на всички около мен. С чувство за отговорност аз ще продължавам да давам своя труд и в следващите години,  за да формираме най-доброто у тях“, посочи пред присъстващите тя.

Наградата „Учител на годината“ в гимназиален етап на образование получи Борислав Марковски, главен учител по физика и астрономия от ПМГ „Васил Друмев. Той благодари на колегите си за номинацията, благодари и на учениците си, които според него са най-добрите в общината и в областта. Той посвети наградата на баща си, който е загубил на днешната дата, 23 май преди две години.

„Колектив на годината“ в областта на предучилищното образование призът получи ДГ „Здравец“. Директорът Илияна Стойчева получи наградата. „Тази награда говори за всичко онова, което аз и колегите ми искаме да кажем – голямо благодаря за пореден път на Училищното настоятелство, на Обществения съвет, на Общинския съвет, на Общината. Поредна награда за нас е „Св. Патриарх Евтимий“. Това е доказателство, че екипът е на прав път и трудът му е уважен и признат. Това му дава криле, да продължи по същия начин – да правим добри хора за утрешния ден“, благодари Стойчева.

Наградата „Колектив на годината“ в областта на училищното образование получи Професионалната гимназия по архитектура и геодезия „Ангел Попов“. Наградата взе директорът д-р Евгения Илиева. Тя благодари на Общината за високата оценка и за признанието. „Тази награда е резултат на нашата успешна и сърцата екипна работа. Задължава ни за продължим така упорито да работим, както и сега – да възпитаваме и да спомагаме за професионалното развитие на нашите ученици“.

Двама изявени творци са носители на наградата „Култура“ на Община Велико Търново тази година. Бяха им връчени малка пластика, диплом и нагръден знак. Призът за ярки постижения в областта на литературата бе връчен на актьора Гено Мочуков. Той е актьор, режисьор и поет. Преди броени дни той представи пред великотърновската публика моноспектакъла – бенефис „Тъкач на сънища“. Той благодари за номинацията на екипа на Регионална библиотека „П.Р. Славейков“ и на клуб „Велико Търново“. Според него културата въобще, както и изкуството, е един опит на човека за летене. „Ние нямаме криле, но ако се опитаме със средствата на изкуството, ние можем да се отлепим от земята поне на милимикрон, а това е достатъчно“, посочи Мочуков.

Награда „Култура“ за произведение на изкуството или културно събитие за деца бе връчена на Виргиния Захариева-Казарина. Тя е хореограф и педагог, създател е на балет „Виргиния“, носител на многобройни и престижни награди у нас и зад граница. Заради служебен ангажимент, нейната дъщеря Мария Казарина получи наградата тази вечер. Тя също благодари за високата оценка и оказаната чест.

Официални гости на тържеството тази вечер бяха зам.-областният управител Станислав Николов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, отец Славчо Иванов.

След награждаването на носителите на отличията концерт изнесе Вокална формация „5-те сезона“, начело с маестро Стефан Диомов.

 

Кремена Крумова – Попова