Култура

Великотърновски хореограф започва работа по проект “Мъжка сватба ергенска“, спечелен от фонд „Култура“

Великотърновският хореограф Николай Корчев – Нико започва работа по проект “Мъжка сватба ергенска”. Той е финансиран с 15 000 лв. от Национален фонд “Култура” и е с продължителност 15 месеца. Екипът включва петима души, сред тях хореографи, музикален педагог, координатор на проекта, счетоводител. За новото си начинание Нико пояснява, че ще се проведе теренно проучване в няколко населени места, в които се прави този обичай, като предстои да бъдат издирени и хора, които в миналото са участвали в него.

“В самия обичай става дума за пречупването на лошия късмет. Ако един мъж до 33-годишна възраст не е сключил брак, той бива оженен за друг мъж, за да бъде счупен каръкът и в рамките на една година да създаде семейство. Този обичай е типичен за Великотърновския край. Той е от рода на кукерските и маскарадни обичаи, но е много слабо разпространен както на национално, така и на местно ниво и някои хора знаят за него, други пък не знаят”, казва Николай. В момента мъжка сватба се прави в Козаревец, Хотница, Първомайци, Д. Оряховица и Присово. Обичаят ще се изследва и литературно. Ще се проследи и как са си изработвали костюмите хората навремето , как тече подготовката за обичая, кой как участва и прочие. След събирането на цялата информация тя ще се синтезира и ще бъде създаден сценично разработен музикално-танцов спектакъл, с който ще се пресъздаде целият обичай.

„Хората се питат – защо все на мен, защо ми се случва? Ще се постараем така да го представим обичая, че дори и на малките неща да дадем отговори и какво трябва да променим. Защото вярвам, че от нас самите зависи и ако променим себе си, ще променим и това, което ни се случва”, допълва Нико. И пояснява, че парите по проекта изглеждат много, но повече от половината от тях отиват за наем на озвучителна техника – 1 200 лева, реклама – 1 500 лева и закупуване на костюми – 7 000 лева. Другите са за хонорар на участниците по проекта за 15-те месеца.

След създаването си готовият спектакъл ще бъде представен в общините В. Търново, Горна Оряховица и Дряново.