Денят Култура

„Варварски цигулки“ ще звучат в старата столица

Violons Barbares ( в превод от френски – „варварски цигулки“ ) е група базирана в Страсбург. Бандата е съградена от българин, монголец и французин. Свирейки на най-големите етно фестивали в света, те изпълняват своите изобретателни авторски песни и обработки от българския и монголския фолклор.

Основоположник на триото е гъдуларя Димитър Гугов, който от години живее, твори и дирижира във Франция. Публиката ще чуе версии на популярни песни като „Джоре дос“ и „Седенки“. Заедно с това ще се потопи и в сърцевината на Монголия чрез сакрално гърлено пеене и пронизващи звуци на конеглава цигулка – всичко това в изпълнение на Енхжаргал Дандарваанчиг – Епи. Третият член на „Варварски цигулки” е родом от франция и поема ролята на перкусионист. Фабиен Гуйо ще представи пред търновската публика необичайната комбинация от класически и етно перкусии, както и негови собствени изобретения.

По време на първото си турне у нас, групата промотира и  новия си албум „Wolf’s Cry“. Към албума е прикрепена и книга с текстовете, а също и серия фотографии създадени от самия Димитър Гугов.

Концертът ще се състои този четвъртък точно в 21:30 часа. Подробности за мястото и цените на билетите можете да откриете в събитието в социалните мрежи.

Слушайте и интервюто ни с организаторите тази сряда от 15:30 в предаването „Арт кафе“.