Любопитно

Валя и Данчо Грозданови опознаха Азорските острови

    Известният планинар и пътешественик Йордан Грозданов и съпругата му Валя бяха в българска група, която посети остров Сан Мигел, част от Азорските острови в Атлантическия океан. Той с основание е наричан „зеления“ остров, заради прекрасния си климат, обилна свежа зелена растителност, много цветя, сред които хортензиите доминират и не случайно са емблема на Азорите. Според Грозданов целият остров е една зелена градина с много цветя.

Местните жители използват оптимално климатичните дадености и основният им поминък е животновъдството. Отглеждат крави, телета, изнасят доста телешко месо. На остров Сан Мигел има и много чаени плантации. От тях се произвежда годишно около 40 тона зелен чай, част от който се оксидира и се предлага като черен чай. Развито е и лозарството, като от местните сортове се прави и добро вино“, разказва Данчо Грозданов.

19-те наши сънародници се оказват и едни от първите туристи след отмяната на част от пандемичните мерки. Пътешествието е планувано още през миналата година, но до последно семейство Грозданови и приятелите им не знаят дали през май ще излетят за екзотичния остров. Водачът на групата Васил Тодев го посещава за четвърти път. Той отлично познава забележителностите и основните местни характеристики, така че пътешествениците от България успяват да се насладят на доста от атракциите на остров сан Мигел. Една от тях е незабравимата среща с китове и делфини, която се осъществява навътре в океана чрез влизане с голяма моторна лодка. Като голям късмет квалифицира Данчо Грозданов шанса им да видят три кита кашалоти и много делфини, които се движат на стада.  Част от посещението на българската група е изкачване на  местния първенец връх Пако де Вара с 1103 м височина. Той е панорамен, от него се вижда океана и почти целия остров Сан Мигел.

Изключително строгите противоепидемични мерки изненадват сънародниците ни. Водачите на групата стриктно следят те да бъдат постоянно с маски, включително и в океана. Зеленина, хортензии, океан, спокойствие, усмихнати и любезни местни жители, които гостоприемно те посрещат – това е за Грозданов визитката на остров Сан Мигел.