Политика

Валентин Ламбев с два въпроса към здравния министър за ревматологичното отделение в МОБАЛ

Два въпроса към здравния министър е поставил търновският народен представител от „БСП за България” Валентин Ламбев. Те са относно закриването на ревматологичното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Първото питане е – какво е актуалното състояние на болницата, има ли финансов недостиг, за да се закриват лечебни структури, а второто – какво ще направи Министерството на здравеопазването, за да бъдат изпълнени изискванията на Националната здравна карта за осигуряване на достъпна и качествена медицинска помощ в областта на ревматологичните заболявания за гражданите на Велико Търново и региона. Отговорът на въпросите се очаква в петък по време на парламентарния контрол, каза Ламбев и уточни, че те са подкрепени и от колегите му лекари Илиян Тимчев, доц. Георги Йорданов и проф. Анелия Клисарова.

„Най-близкото отделение с такъв профил се намира в Плевен на разстояние над 100 км от Велико Търново. Известно е, че болните с ревматологични заболявания са с ограничена подвижност, трудно се транспортират”, коментира Ламбев и припомни, че преди 6 години в МОБАЛ бе закрито отделението по уши, нос и гърло.

Народният представител пита  и директора на болницата – закриването на отделението мениджърски проблем ли е? Цели ли се дейността да се прехвърли на частна структура? Направено ли е всичко, за да се съхрани отделението? „Ако е въпрос на голям финансов дефицит – да напомня, че в края на 2017 г. МОБАЛ е една от малкото болници с положителен финансов резултат”, каза Валентин Ламбев, като поясни, че при действащата нормативна база отделението не може отново да се разкрие.

„Община Велико Търново е най-големият след държавата акционер в болницата. Закриването на ревматологичното отделение не е добър знак и дано това да не е тенденция. Надявам се кметът да вземе отношение. Отговорите на министъра и директора няма да изчерпят темата. Ще има продължение”, отбеляза общинският съветник от БСП Стефан Стефанов.