Култура

Ваканционни занимания с плетиво и бродерия в библиотеката на читалище „Надежда”

Занятия по плетиво и бродерия е новото предизвикателство на библиотеката при читалище „Надежда” във Велико Търново към подрастващите. Срещите ще стартират на 21 юни от 10 часа. Идеята на екипа – Бисера Дживодерова и Евелина Митева, е в тях да се  включат желаещи ученици  в периода на лятната ваканция. Групата ще има занимания до края на август. Те ще включват усвояване на начални умения по плетиво и бродерия, както и някои други необходими за всяка жена, които ще й спестят търсене услугите на професионалист.

Основно с учениците ще работи библиотекарят Евелина Митева, която миналата година защити майсторско свидетелство по везбарство към Занаятчийската камара. Дамата е част от клуба по битова култура към читалище „Надежда” вече седем години. В занятията ще й съдействат колежките от формацията Петя Корфонозова и Иванка Стоянова. Тъй като има и желаещи възрастни  да усъвършенстват уменията си в плетивото и бродерията, ще бъде сформирана и втора група в удобно за тях време.

Стартирането на заниманията в библиотеката ще предшестват други две инициативи. Първата е лекция „Магията на българската бродерия” на 12 юни от 19 часа на Галерията пред паметника на Асеневци във Велико Търново на Ивелина Митева.  Световният ден на плетенето – 15 юни, дамите от клуба по битова култура към читалище „Надежда” ще отбележат в петък от 10 часа.