Политика

Бюджетът на Община Велико Търново за 2019-а намалява, смятат общинските съветници от БСП

„Имаме 91 млн. лева.  От тях 17 милиона са преходен остатък и 4 милиона за повишаване на заплатите в образованието. Като приспаднем тези общо 21 милиона, излиза, че реалният бюджет е около 70 милиона лева”, коментира на пресконференция Стефан Стефанов. На сесията на 31 януари единствено общинските съветници от БСП не подкрепиха Бюджет 2019-а. „Считаме, че бюджетът в този му вид не решава нито един стратегически проблем на Велико Търново. Нито на общественото обсъждането, нито в комисиите и на заседанието не чухме думите цел, стратегии, политики, визия”, заяви Стефанов.

По думите на Петко Тюфекчиев, който е и областен лидер на социалистите,  инвестициите през последните три години намаляват. „За пореден път в Инвестиционната програма са заложени  120 хил. лв. за генерален план за движението в града, но в графата „Други”  и това обрича решаването на проблема”, отбеляза Тюфекчиев. Според общинския съветник ежегодно се правят кърпежи на улици, но не и ремонтиране. С реализацията на проектите в Стария град се унищожава общинска собственост – цветарници, тротоари, каза той и попита къде са средствата за поддръжка и консервация на Царевец.

Валерия Дончева обясни, че графата „Други” е последна и в нея са заложени средства, за които финансиране няма. Приходите се очакват от дарения или чрез постановления на Министерския съвет. Включените за изпълнение проекти в „Други извънбюджетни средства” за 2019 г. са на стойност 4 млн. лева. Част от тях са в списъка отпреди три години, посочи Дончева. Това са създаване на площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани от домакинствата отпадъци, включително и едрогабаритни, изграждане на видеонаблюдение в парковете, софтуер за визуализация на общия устройствен план на общината, основен ремонт на Военния клуб, направа на аварийна стълба на фуникуляр Трапезица, за да бъде пуснато устройството в действие, ремонт на пенсионерския клуб в кв. Чолаковци.

Стоян Витанов уточни, че предложенията на БСП за инвестиционната програма са внесени в администрацията на 15 ноември и са допълнени на 29 януари. „Изказването на г-н Панов, че те са „пасквил” е обидно за избирателите”, каза Витанов. Той обясни, че исканията на гражданите са събрани по време на срещи, продължили над два месеца.

Ирена Стасинопулу оспори изявлението на управляващите, че населението на Велико Търново се увеличава. „Това не кореспондира с данните от официалните  справки.  Таблиците са част от материалите по бюджета и са съставени по информация на ГРАО”, каза Стасинопулу. По думите й жителите на Велико Търново по постоянен адрес през 2017 г. са били 73 183 души, а по настоящ – 71 142. В началото на 2019 г. те са съответно 72 661 и 68 508, намаление с поне 2000 души, коментира общинският съветник, като обобщи, че демографската криза е тревожен процес за БСП.