Икономика

Бърз кредит или заем от банка – кое да изберете?

Кредитите станаха нормална част от ежедневието на българите. Вече е по-странно да кажеш, че нямаш кредит отколкото, че имаш. Вземаме кредити по различни причини. Някой потребители вземат жилищни кредити, защото нямат друга възможност да се сдобият с дом. Други теглят кредити за финансиране на ремонти, закупуване на бяла и черна техника, решаване на медицински проблем или пътувания. Потребителите решили да започнат свой бизнес също се възползват от кредитиране. Фирмени кредити обаче се отпускат предимно от банките. Ако за първи път ви се налага да вземете заем, сигурно се чудите дали да изберете бърз кредит или заем от банка. Прочетете какви са предимствата и недостатъците на двата продукта.

Потребителски заем от банка – какво представлява?

Заемите от банка са изключително разпространен продукт. Те са предпочитани заради ниските лихви и ясните условия. За да се възползвате от такъв вид заем обаче трябва да отговаряте на определени условия. Задължително е да имате трудов договор от поне шест месеца или друг доход като пенсия. Също така доходите ви трябва да са достатъчни, а кредитната ви история – добра. Друго нещо, което е недостатък е, че банката може да ви изиска доста документи. Освен това тези институции обикновено отпускат заеми над 1000лв, ако ви е нужна по-ниска сума трябва да потърсите друг начин на финансиране.

 

Бърз кредит – изгоден ли е?

Бързите заеми също придобиват все повече популярност. Потребителите, които не отговарят на условията на банките прибягват до небанковите финансови институции. При тях изискванията са занижени. Потребители работещи на граждански договор или на трудов договор от по-малко от шест месеца, могат да се сдобият с желания заем. Институциите за бърз кредит често приемат и други доходи като: приход от наеми, пенсия или майчинство. Някои фирми за бързи заеми дори отпускат средства на клиенти с недоказани доходи или лоша кредитна история. Много хора смятат бързите кредити за неизгоден продукт. Това е така, защото при този тип заеми лихвите са по-високи, а компаниите често имат допълнителни такси. Предимствата на бързите кредити са лесното и бързо одобрение, достъпността и наличието на онлайн платформи при повечето фирми.

 

Бърз кредит или заем от банка – кое да изберете?

Преценете кой продукт отговаря на вашите изисквания. Прочетете мненията на други потребители използвали тези продукти. Направете си проучване и изпратете запитвания до фирмите, които представляват интерес за вас. Ако заема ви трябва за дългосрочна цел следете пазара и промоционалните оферти. Така ще сте сигурни, че вземате най-изгодния заем.

Ако не бъдете одобрени от някоя банкова или небанкова институция, трябва да потърсите друг начин на финансиране. Потребителите най-често прибягват до вземане на пари на заем от приятел или залагане на вещи в заложна къща. Във всеки случай, ви съветваме да не търсите съдействието на лихвари. Тази стъпка би ви навлякла неприятности и допълнителни тревоги. Когато имате нужда от заем се уверете, че условията са прозрачни и няма да бъдете измамени или вкарани в по-големи дългове.

 

Платена публикация