Денят

Българското посолство в Лондон съветва да не се пътува до Великобритания заради бурята „Герит“

Българското посолство в Лондон предупреди за очаквано влошаване на времето на Острова. Очакват се силни бури, проливни дъждове и обилен сняг. Възможни са сериозни проблеми с трафика и тока, има и опасност от наводнения. Съветът е при възможност да се ограничи пътуването във Великобритания, а ако все пак се налага – да се следи внимателно прогнозата и разписанията на транспорта.

Повече от 100 предупреждения за наводнения бяха издадени в различни части на Обединеното кралство с пристигането на бурята „Герит“. Сериозно пострадаха транспортните връзки. Очаква се Западен и Източен Мидландс да бъдат най-потърпевши от покачването на нивото на реките.

Бурята „Герит“ нахлу със силни ветрове и проливни дъждове над Британските острови. Предупредителен жълт код за вятър и дъжд е издаден в цялото Обедиено кралство. В Ирландия има райони с оранжев код за вятър. Най-малко 18 полета на „Бритиш еъруейз“ от и до летище „Хийтроу“ са анулирани до момента заради бурята. Отменени са влакове.

На пристанище Дувър се чака повече от три часа от нормалното не само заради лошото време, но и заради големия поток от пътници. Трудно е движението по пътищата, особено в Шотландия, където вали и сняг.

Гари и пътища в Шотландия са наводнени. Има населени места с прекъснато електрозахранване. Няколко парка в северозападен Лондон бяха затворени превантивно поради опасения от падащи клони.