Денят Здравеопазване Икономика

Български производители създадоха „Задруга за чиста храна”

38 производители на здравословни храни от цялата страна учредиха на Арбанаси сдружение за възвръщане на доверието в българската храна и българския вкус. То се нарича „Задруга за чиста храна” и е отворено за нови последователи. Целта е да провокира обществен и институционален дебат за промяна на статуквото в отглеждането, добиването, преработването и създаването на здравословни храни. Членовете на сдружението ще ползват за артикулите си суровини на колеги от задругата. И всеки по веригата, заставайки с името си, ще носи отговорност за качеството. „ Не е ясно кой стои зад големите корпорации и вериги, а това размива и отговорността им към потребителите. Нас лесно могат да ни идентифицират като производители и това ни задължава да сме лоялни към клиентите си”, коментира Емил Елмазов – председател на Съюза на билкарите у нас.

„Задруга за чиста храна” цели развенчаване на митовете, че здравословната храна е по-скъпа и не е вкусна. Затова марката на задругата ще удостоверява качеството и произхода на храната. „ Чрез филми ще онагледяваме кухнята на производствата си. А в специални центрове продуктите ще могат и да се опитат. За постигане на нова култура на хранене ще работим с подрастващите. Успешно реализираме пилотен образователен проект в Русе. Неговият успех се гарантира от поднасянето на информацията от специалисти с игрови подходи и съвместното приготвяне на храна в подходящи работилници”, сподели диетологът Филип Хайвазиан.

Членовете на сдружението подготвят неговия Устав. Той ще бъде обсъден и приет на среща на 20 януари догодина. След уточняване на ръководните органи на „Задруга за чиста храна”, тя ще бъде регистрирана официално.