Любопитно

Български пилот подобри рекорд на Гинес, мечтае след небето да покори и космоса

Пилотът Николай Калайджиев подобри световния рекорд за най-много кацания и излитания със самолет за по-малко от 60 минути.

Предишното постижение бе 36 пъти, поставено от британски пилот. Родният летец успя да го надмине с 4 полета, като направи 40 кацания и излитания на пистата „Драгановци“. Рекордът бе поставен преди броени дни, а подготовката на пилота е започнала преди няколко месеца. „Най-трудната част за мен бе да намаля теглото си. В продължение на месеци бях на диета, за да отслабна с около 5 кг.  Това не е изискване за поставянето на рекорда. Наложи се да стана 72 кг., за да е по-малка тежестта, с която натоварвам самолета.“, разказа Калайджиев.

Летателните тренировки са били малко над 2 часа общо, като всяка е била с продължителност от 15-20 минути. „Целта беше да зауча „шаблона“ на полета и да го приложа максимално много пъти. Има изисквания за полосата- геодезист трябва да измери зона с дължина 20 метра. След нея има очертани бели линии. За да се признае кацането, самолетът трябва е се допрял до земната повърхност с 3 гуми, когато минава през тях. Наложи се да поставя рекорда без предварителна симулация на цялата продължителност, защото не бях сигурен дали самолетът ще издържи. Това беше рисков ход, но през цялото време бях спокоен- просто се наслаждавах на полета. Не чувствам безпокойство преди излитане или кацане. Адреналинът ми не се повишава, а пулсът ми е спокоен. Единствената емоция, която ме съпътства по време на полет, е радостта от това, че съм във висините“, поясни летецът, който добави втори световен рекорд в актива си.

В последния български рекорд на Гинес има и великотърновска следа. Самолетът, с който Калайджиев подобрява предходния резултат, е собственост на пилота Иво Табаков, който е роден и живее в старата столица. „ С него и другите от екипа сме си поставили цели за следващата година- минимум още един рекорд, а при възможност се надяваме и на два. Най-голямата ми мотивация е, че обичам да летя. Завърших 2015 година за летец. Това е професията ми в момента- военен, лицензиран граждански и акробатичен пилот. Мечтая един ден да покоря и космоса. Това е другата причина, поради която се стремя да добавям нови рекорди в актива си. Искам да стана космонавт, радвам се, че и други пилоти у нас имат сходни цели, защото в авиацията и в космоса са върховите технологии, които се развиват сега“, сподели Николай Калайджиев.

Снимка: Facebook

Диана Колева