Спорт

Българският Херкулес не се задоволява с второто място

Само преди дни двукратният световен и европейски шампион по културизъм Христомир Христов се срещна със свои почитатели в търновския Клуб 7. Неотдавна той се завърна с поредното отличие от „Мистър Олимпия“ в Сан Марино. Ето какво сподели преди срещата за Общинското радио най-успешният български културист.

 

Липсваше ли ви подиума?

– Не бих казал. Може би вече се беше натрупала някаква умора след повече от 55 състезания зад гърба, а и имах други приоритети в живота. Може би не усещах липсата на подиума.

Вие сте най-титулуваният културист в България. Какво отнема това?

– Аз смятам, че когато го правиш с удоволствие – нищо не отнема. Сега, ако го правиш насила – отнема. Някой би казал и време, и лишение от храна, и така нататък. За мен, не мога да кажа, че отнема нещо. Аз го правя с удоволствие, не насила.

Колко време сте посветили до този момент?

-Състезателно се занимавам от `96-та година. Преди това имам поне четири години подготовка. Трябва да имаш някаква основа – не може да решиш да се занимаваш и веднага да се пуснеш на състезание.

А как започна всичко? Как избрахте тази насока?

-Тя ме избра. Не съм я избирал аз. Аз съм живял в друго време – тогава от към филми бяхме малко по-изолирани, имаше московски филм в петък и руски програми и така нататък. От време на време, пускаха и друго кино. Това, което ми е направило впечатление бе „Херкулес” със Стив Рийвс, бях мъничък и тогава ми направи впечатление неговата физика. След това – Арнолд Шварценегер и „Конан”, или „Херкулес в Ню Йорк”, след това „Командо”, от там започна. Имаше стрелбища едно време, снимки на културисти в състезателна форма – Лий Хени, Шон Рей, хареса ми как изглежда физиката им. Исках да стана като тях.

Според Вас как трябва се разпределят храната, тренировките и добавките?

-Храна, тренировки, добавки. Храната е най-важна, тренировките и добавките също няма как да се пренебрегват. Защото, когато една тренировка е хубава, силова, ако не приемаш добавки – нямаш възстановяване. Само храна не става. Трябват, поне преди и след тренировка да се вземат хранителни добавки, които веднага да нахранят мускула. Защото има един период от време, в който мускулната клетка е гладна и трябва да се нахрани. А с основна храна – с месо, ориз, картофи – няма как да стане, процесът на разграждане е дълъг и се изпуска момента. Заради това са измислени тези добавки. Но основно е храненето. Дали човек иска да качва мускулна маса, дали да чисти подкожни мазнини, всичко зависи от храненето – там е основата.

Какви стъпки трябва да извърви някой, който иска да тръгне по Вашия път?

-Първо трябва да се зареди с много търпение. Нещата стават бавно. Доста момчета идват тук и казват „искам нещо, но бързо да стане”. Няма такова „нещо”. Не са го измислили още.  Трябва да ходят при Хари Потър, да ги омагьоса. Търпение, воля, постоянство – това са основните качества. И не на последно място, ако говорим за някакви международни изяви, наистина да си в Топ-а, трябва ген. Генетични заложби. Мускули всеки може да направи, но зависи къде ти е залавното място на мускула, костната структура – има няколко вида оформяне, от тези неща зависи как ще изглеждаш. Има някои – въобще не им се отдава. Трупат мускулна маса, но тя не стои естетично и красиво на самата сцена, просто имат мускули. Има мускули, без детайли, просто „сложени“ там, малко вени и това е. А той си има пластика, мускулът. Примерно бицепса – има брахиалис, цепят се двете глави – на трицепса и трите глави – това е вече ген. То не може да се направи. Или го имаш, или го нямаш.

А работите ли с „ученици” в Mr. Universe?

С ученици от училищата е малко сложно – при тях костната структура още не е толкова здрава, възможни са контузии. Имаме зрели хора, които за първи път влизат в зала. За вече година и половина, откакто я има залата имаме двама шампиона при физиците, при жените на Категория „Бикини” имаме второ място, шесто място, имаме трети и четвърти места, доста вече медали събираме лека-полека.

Нараства ли тази тенденция в последно време? Сякаш все повече дами влизат в залата?

-Да, но хубавото е, че махнаха „Културизъм – жени”, което беше едно време. Сложиха тази нова категория – бикини, при нея идеята, критерият е да си личи, че тази жена посещава фитнес зала, но да няма прекомерно изразена мускулна маса. Просто да е стегната, с някакви леки заченаци на коремна мускулатура. Да я няма тази изразена мускулатура, като при нас. Това е много популярна категория при жените. Вече има и други – например „Боди-фитнес”, където са леко по-мускулести, „Физика” – там вече са по-мускулести.

А сега, след този успех – накъде?

– Първо ми предстои операция от контузия. Зависи колко време ще трае възстановяването – живот и здраве догодина пак… Имаме недовършени дела. С второто място не се задоволяваме.

 

Снимка: Facebook