Култура Любопитно

„Българският дух през вековете” събира акад. Антон Дончев, Теодосий Спасов и част от Мистерията на българските гласове във Велико Търново

За първи път  Велико Търново ще бъде домакин на Международния форум „Българския дух през вековете”. Събитието, което през последните години се провеждаше във Велики Преслав, тази година ще се състои в болярския град. „Велико Търново е една от енергийните точки на българския дух, градът е емблематично място, той е пазителят на българския дух”, коментира в интервю за Общинското радио Таня Борисова, координатор на форума. Той стартира този петък с изключително богата лекционна и културна програма.

Изследователи, историци и учени, посветили живота си в това да изследват българския дух в неговия дълбок корен, си дават среща в старата столица. Мястото е „Интерхотел Велико Търново”. Форумът „Българският дух през вековете” ще започне в 13 часа в петък, 13 април, с обиколка на крепостта Царевец във Велико Търново и ще завърши в неделя с концерт в пещерата Проходна. Форумът, който ще се състои в „Интерхотел Велико Търново”, ще започне с уникалната лекция на Кирил Кирилов, който изследва пещерата Магура и туризма в цялата околност. Програмата на форума ще премине през черноморската цивилизация, за да достигне до Мадара, Плиска и Преслав. Христо Смоленов ще сподели с аудиторията последните изследвания за взаимовръзката между трите обекта. „Българският дух през вековете” ще се спре и на Първото и Второто българско царство, а гост-лектор от 14:40 часа в съботния ден ще бъде академик Антон Дончев. Форумът ще продължи с темите за богомилите, за паневритмията и Учителя Петър Дънов, за да завърши с лекция за феникса – олицетворението на българския дух. Сред лекторите ще бъде и проф. Дамян Попхристов. Програмата по часове и всички участници и теми вижте тук.

Входът за всички лекции и съпътстващи събития е свободен. С вход ще бъде единствено концертът в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” от 19:30 часа в събота, 14 април. Събитието е кулминация на „Българския дух през вековете” и събира на сцената изключителни музиканти – „Ева квартет” – формация, създадена от четири певици от „Мистерията на българските гласове”, формация „Авигея” и Иван Шопов – Баlkansky, младата фолклорна формация „Трио Калина” и Антон Гудов и „кавалджията на света” Теодосий Спасов.

В рамките на форума в петък, 13 април, ще бъдат открити и две изложби в Художествената галерия „Борис Денев”. Първата експозиция е на световноизвестния български художник  Павел Митков, който за първи път организира изложба във Велико Търново. Втората изложба е посветена на глаголицата, а неин автор е художничката Антония Дуенде.