Любопитно

Българската следа при електронните спортове

Всички помним миналото, в което играехме на компютърни игри, от сорта на Golden Axe, Doom, Civilization и други. В началото джиткахме от дома си, а по-късно започнахме да връзваме кабели и да градим мрежи, за да играем срещу приятели. По-късно дойдоха съвременните игри от различни жанрове, сред които екшън, стратегии, спортни, аркадни и прочие. Появи се и интернет, който ни даде по-добри възможности за мултиплейър игри.

В наши дни съществува понятието професионален геймър, който се състезава в дисциплината електронни спортове. В световен мащаб се организират турнири по Counter Strike, StarCraft, World of Warcraft, Dota, Overwatch, League of Legends, FIFA и какви ли не още заглавия. Съревнованията носят на най-добрите петцифрени, та дори шестцифрени парични награди.

Българските геймъри и техните постижения

Най-добрите състезатели по електронни спортове се намират в САЩ, Китай, Южна Корея, Великобритания, Чехия и други, но тук задължително трябва да поставим и България. Нашите участници в големите турнири по е-спортове се представят достойно и покоряват върхове. За това свидетелства фактът, че през 2019 година екипът Windigo Gaming, в който има само български геймъри спечели световното първенство състезавайки се с десетки други опоненти в турнира WESG, който се проведе между 11 и 17 март в Китай.

Родният ни тим се е състезавал в играта CS:GO (Counter Strike – Global Offensive) и дори е надвил британските шампиони през 2018, а на финалите е победил силния полски отбор на Ago Esports. Момчетата ни са взели и впечатляващия награден фонд от половин милион щатски долара. Това обаче не единствената ни голяма изява в света на електронните спортове.

През 2017 година българинът Иван Бориславов (22 г.) от Варна успя да сломи съпротивата на 17 опонента и стана шампион в турнира по DOTA2, който се проведе в Сиатъл, САЩ. Близо 17 000 души наблюдаваха успеха на нашенеца в огромната зала, а над пет милиона са гледали изявите ми в интернет пространството. Бориславов грабна уникалната парична награда о 2 милиона щатски долара. И това са само част от българските успехи в е-спортовете.

Какво се случва в наши дни?

Много професионални геймъри от България създадоха своите отбори, с които ще борят съперниците в различните турнири по електронни спортове. Букмейкърите в световен мащаб вече пуснаха залози за най-добрите играчи. Това е бизнес за милиарди, както можете да се уверите, след като отправите поглед към инвестициите и наградните фондове. Ще продължи ли доброто ни представяне на eSports сцената, предстои да разберем в близкото бъдеще и идващите световни първенства и турнири. Ние разбира се, желаем успех на сънародниците ни.