Поминък

България не може да бъде конкурентен износител на агнешко месо

България не може да бъде конкурентен износител на агнешко месо в арабските страни на държави като Австралия и Нова Зеландия. Безсмислено е да се правят такива илюзорни приказки, които стигат до фермерите и те започват да очакват и да се надяват. Това заяви Симеон Караколев, зам.-председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

„Там се внася агнешко, което се продава за 4.00-4.50 долара/кг. Това е абсурдна цена за българското агне. За да се класираме, трябва да произвеждаме  някакъв скъп продукт, а агнето само по себе си не е скъпо“, коментира Караколев. Той сравни износът на основните играчи на пазара. Австралия изнася месечно около 3 млн. агнета, Румъния – 10 милиона, а България – 1 милион. „Дори и да се намери пазар, ние не можем да изнасяме повече от 50-70 хил. агнета“, посочи още във Велико Търново председателят на НОКА.

Според него не би трябвало да има колебания в цените на овчето мляко през тази година. Има тенденция за покачване на овчето сирене в магазинната мрежа, но не и на суровината.

Кремена Крумова – Попова