Любопитно

Бъди любопитен – наблюдавай Марс с невъоръжено око

Една ярка оранжево-червена звезда на небосклона, която се вижда с невъоръжено око при ясно време, привлича вниманието на астролюбителите в последните дни. А често най-ярките обекти, които виждаме като звезди, са всъщност планети. Тази е в положението най-близко до Земята. Това е цикъл, който се завърта на всеки 26 месеца. Най-близо е била през 2003 година, когато е била на 55 млн. км. от нашата планета. Това е планетата Марс.

Постоянно се откриват нови и нови неща за нея. Орбитърът постоянно обикаля и помага да научим още по-добре какво има на Червената планета. За нея знаем, че атмосферното налягане е 1% от това, което е на Земята. Там магнитно поле няма. Т.нар. къртица продължава да проучва дали има някаква активност в недрата на Марс. Планетата е все още жива и научаваме нови неща за нея“, обяснява великотърновският астрофизик Димитър Иванов.

Този месец звездата ще бъде най-ярка. През ноември също ще може да се наблюдава при ясно време, но нейната яркост ще отслабва.

Причината, че ние се отдалечаваме, тъй като Земята прави обиколка 365 дни около Слънцето, а Марс 680 дни. Така постепенно ще изостане, заради ниската скорост. Толкова близо до нашата планета, както през 2003 година Червената планета не е била от 60 000 години и няма да е толкова близо в следващите 260 години. Всичко това като разходка във времето е благодарение на технологиите“, допълва астрофизикът.

Любопитен факт е, че на Марс има изпратени мисии от САЩ, Китай, Обединените арабски емирства, в очакване през 2022 година и от Европейската космическа агенция. А колонизацията на Марс с първите изпратени хора там, се очаква да е през 2035 година.

Кремена Крумова – Попова