Образование

Бунтът на студентите от Атинската политехника пресъздадоха в ПХГ „Св. св. Кирил и Методий”

Възстановката на студентската демонстрация през 1973 година, довела до падането на военната хунта в Гърция, става по идея на Пламена Василева, ръководител на Клуба по гръцки език и култура. Василева е възпитаник на Янинския университет и решава да запознае  учениците с историческото събитие. „Исках да им разкажа за силата на младите хора и как те променят света към по-добро място за живеене”, каза учителката.

„На 17 ноември 1973 година е кулминацията на студентския бунт срещу военната хунта в Гърция. Правителството изпраща танкове да потушат студентския протест в Техническия университет в Атина. Демонстрацията е смазана, но няколко месеца по-късно пада и военният режим в страната. На тази дата студентите в Гърция отдават почит към загиналите по време на бунта в Атинската политехника”, припомни Василева.

Клубът по гръцки език и култура е създаден в Хуманитарната гимназия миналата година с основна цел – да популяризира гръцкия език, култура и традиции. Заниманията в него се приемат  с голям интерес от децата, а отскоро се подготвят и съвместни прояви с катедра „Класически езици” при Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

 

Снимка – Фейсбук