Община

Бум на сватбите през 2017 година

Бум на сватбите във Велико Търново през 2017 година, отчита Методи Петров, управител на „Обредни дейности”. Общо 247 двойки са си казали заветното „да”. Това е сериозен ръст от 19% спрямо 2016 година, когато извършените ритуали са били 208.

161 от церемониите са проведени в Обредната зала на Общината. Останалите – 86 са били изнесени. По-големият брой от тях –  76 са проведени в заведения във Велико Търново или околните населени места – предимно Арбанаси. 9 от ритуалите са проведени на ВИП площадката на Аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”, над Регионалния исторически музей. Една двойка се е венчала в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново.

„Миналата година за наша изненада нямаше ритуали пред паметника „Асеневци“. Вероятната причина е, че сватбена церемония се планира месеци напред. А там е открито пространство и не се знае какво ще е времето в уречения ден”, уточнява Петров.

Докато веселите ритуали бележат невиждан бум, ръст има и при тъжните. Според управителя на „Обредни дейности” увеличението е сериозно, с 8%.  673 са погребенията през 2017 година, през 2016 година те са били 625.

Ръстът носи и приходи за изминалата година от 18 000 лева, сума преди данъчното облагане. При заложени 6 000 лева, сумата надвишава трикратно. Причината е ръстът както при веселите, така и при тъжните ритуали.

„Предстои да се огледат терените и да се търси вариант за увеличаването им. Ще се направи разчет на свободните терени, за да се започне процедура по разширение на гробищния парк”, коментира още Методи Петров.

Кремена Крумова – Попова