Денят

Будни граждани се включиха в тазвечршния протест „Нито една повече“ пред Съдебната палата

Близо  40 души се включиха в тазвечерпния протест пред Съдебната палата в старата столица срещу насилието над жени под надслов „Нито една повече“. Събитието се организира за първи път във Велико Търново, а негови инициатори са  Михаела Лазарова, Адриана Христова , Елена Димитрова, Илза Христова ,Марияна Нордгрен  и адв. Сева Памукчиева, които чрез него изразиха своята солидарност и подкрепа към всички жени, жертва на насилие. Повечето от гражданите , включили се в събитието държаха лозунги  с логото на каузата. „Всяка една жена по мои наблюдения е била жертва на някакъв вид тормоз или насилие, независимо дали става дума за вербално, психологическо или физическо такова. Смятам, че като гражданин мой дълг е да отстоя тази позиция. Трябва най-накрая да се елиминира този модел , смятан в нашето  българското общество за национална единтичност „- заяви един от организаторите Адриана Христова.

Според инициаторите на първо място е необходима превеция. Нужно е ясно да се посочи кои прояви  се считат за насилие. Те смятат, че в образованието също трябва да се заложат  програми, които да обясняват на децата по достъпен за тях начин какво е насилие, как да го разпознават  и защо е полово базирано. „Ако едно дете израстне в среда на насилие, то я  възприема като нещо нормално. За съжаление има много такива случаи, които остават някаде зад четири стени и дете, израстанло в такава срреда има голяма вероятност  да създаде семейство  със същия модел на поведение.“- допълни Михаела Лазарова

Това събитие е подкрепа на същата акция, организирана отново днес от 18.30ч. в гр. София . Главен организатор на протеста е  феминисткия колектив, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете- „Феминистки мобилизации“. Основната му е цел е да повдигне въпроса за насиолието, базирано на пола, да обърне внимание на институциите за този проблем и да изрази солидарност към жертвите на насиолие.

Събитието се организира днес по  повод Международния ден за борба с насилието срещу жени.

Пламена Димова