Политика

БСП ще настоява частните училища да не бъдат субсидирани от държавата

БСП ще продължава да настоява държавата да не дава субсидия на частните училища и детски градини. Това заяви във Велико Търново депутатът от БСП Весела Лечева, която заедно с колегата си Валентин  Ламбев обобщи парламентарната сесия.

„Слаба и незадоволителна беше работата на Народното събрание през изминалите месеци, като основно доминираше политическият инат. Всички законопроекти на БСП бяха отхвърляни, в това число и касаещите доходите на хората и намаляването на неграмотността.” – подчерта Лечева.

Социалистите ще продължават да настояват чрез законопроект младите учени, които постъпват на работа, да стартират с две минимални работни заплати. В сферата на предучилищното и училищно образование БСП предлага държавата да спре субсидирането на частните училища, а само държавните и общинските, като тази субсидия нарасне на 4% от брутния вътрешен продукт. Социалистите предлагат също така държавните образователни стандарти да не бъдат определяни от ресорния министър, както е в момента, а от Народното събрание.

Над 30 приемни в областта са осъществили депутати от Великотърновски избирателен район от БСП. Като най-съществени проблеми, поставени в региона, Валентин Ламбев определи инфраструктурата, доходите на населението и здравеопазването.

„Много важен проблем по места, който е държавен проблем, това са паралелните структури. Те са в много сфери като частните уроци и частните охранителни фирми. Това говори за абдикиране на държавата от нейните задължения.” – допълни Весела Лечева. Тя сподели, че води преговори с няколко фирми за евентуално спонсорство на футболен клуб „Етър”, но все още е рано да бъде обявен резултатът от тези срещи.

1 200 социалисти т Великотърновска област са заявили до момента участие в националния събор на Бузлуджа, който ще се състои на 29 юли. Традиционно в проявата се очакват около 50 000 души от цялата страна.